Annons

Tv-tittande kvinna stör grannarnas nattsömn – kan tvingas flytta

Malmö De boende i huset störs av höga ljud på nätterna. Klagomålen riktas mot en 58-årig grannkvinna och hennes tv-vanor. Nu ska hyresnämnden avgöra om hon kan bo kvar i sin lägenhet.
Ljud från tv stör grannarna
Foto: Pexels/Anders Paulsson

Klockan är strax efter tolv på natten när personal från hyresvärdens trygghetsjour anländer till adressen. Det är i slutet av april i fjor och grannar har tidigare under kvällen ringt in och klagat på höga ljud. De berättar att oväsendet kommer från den 58-åriga kvinnans bostad.

Personalen som har skickats ut av fastighetsägaren MKB hör hög musik eller tv-ljud från lägenheten. De knackar på dörren ”bestämt och tydligt”, enligt rapporten från kvällen. Några hundar skäller till svar inifrån men ingen öppnar. Efter tjugo minuter lämnar trygghetsjouren huset utan att ha lyckats få kontakt med hyresgästen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under de följande månaderna fortsätter problemen. Grannarna klagar och kan inte sova. Hyresvärdens personal kan på plats höra oljud från kvinnans lägenhet. Det låter som det kommer från en tv och hörs både ute i trapphuset och inne hos grannarna. Vid ett av besöken öppnar kvinnan dörren och lovar att skruva ner volymen men oftast tvingas jouren lämna adressen i ogjort ärende.

Värden sade upp kvinnans kontrakt

I höstas fick MKB nog och sade upp kvinnans hyreskontrakt. Nu går fallet vidare till domstol. Grannarna ska inte behöva stå ut med få nattsömnen förstörd av ljudet från tv-tittandet och 58-åringen har inte tagit till sig av varningarna, är budskapet i MKB:s ansökan. Fastighetsägaren har lagt fram störningsrapporter från fyra tillfällen som bevis och nu ska hyresnämnden granska fallet och besluta om 58-åringen kan bo kvar.

Hyresgästen har haft väldigt högt ljud på tv:n och dessutom sent på kvällarna. Grannarna har inte kunnat sova. Vi har talat med hyresgästen flera gånger, men det höga ljudet har fortsatt. Vi har även skickat flera skriftliga tillsägelser utan att någon förbättring har skett. Därför valde vi att som sista utväg att gå vidare med en uppsägning, säger Eva Rosengren, bosocial chef på MKB.

Annons
Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

– Även om vi arbetar för att hyresgästen ska kunna bo kvar, måste vi också tänka på de berörda grannarna. Hur mycket de ska stå ut med. Vi har dock en förhoppning att hitta en överenskommelse med vår hyresgäst i samband med sammanträdet i hyresnämnden.

Eva Rosengren MKB
Eva Rosengren, MKB

 

Hur sent får man kolla på tv som hyresgäst och hur hög volym är för högt?

Läs ocksåLämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningarHyresgästen lät kranarna spola i både kök och badrum och orsakade flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna.

Man ska alltid visa hänsyn till sina grannar. Efter kl 22 ska man visa särskild hänsyn.

Annons

Flera tv-mål i hyresnämnden

Klagomål på ljudstörningar från grannar är en vanlig orsak till tvister om hyresavtal. Det kan handla om musik, fester, högljudda besökare, bråk och skrik – eller tv-tittande. Det visar Hem & Hyras genomgång av ärenden i hyresnämnden i Malmö. De senaste åren har domstolen hanterat ett tiotal mål där störningar kopplat till just tv har varit ett inslag.

Så sent som i höstas kastade en av Malmös hyresvärdar ut en man i 40-årsåldern ut från en lägenhet i centrala delarna av staden efter ett beslut i nämnden. Orsaken var bland annat höga och störande ljud från en tv som plågade grannarna framåt morgontimmarna.

Fakta: Tv som källa till andra grannkonflikter i Skåne

Tv

Extrema ljudnivåer läcker ut i trapphuset 

Grannarna hör ljudet från grannens tv-tittande lika bra som om apparaten skulle ha stått inne i deras egna lägenheter. Det kommer in mängder med klagomål. Störningsjouren rapporterar in “TV på MYCKET hög ljudnivå” och “extremt hög volym” efter att ha besökt adressen ett flertal gånger. Mannen som stör blir uppsagd och flyttar efter detta.

Grannarna kan inte titta på tv

Kvinnan stampar i golvet och skriker. Ibland står hennes tv på med uppskruvad volym. Ljuden är så pass höga att de överröstar allt annat, bland annat grannarnas egna försök att se på tv hemma hos sig själva. Just detta är ett klagomål som flera gånger lämnas in till hyresvärden. Kvinnan som pekas ut som källa till störningarna blir uppsagd och flyttar efter det från huset.

Mannen tittar på tv dygnet runt 

Grannarna i huset klagar på oljud som stör dem dygnet runt. När störningsjouren kommer till adressen mitt i natten hör de hög musik och tv-ljud från en av de boendes lägenheter. Det visar sig även finnas vägglöss i bostaden som mannen inte hjälper till med att sätta stopp för. Efter en process i domstol tvingas han flytta från adressen.

Vandaliserar, tittar på tv och stör i åratal

Kvinnan orsakar stora problem och detta under många års tid. Flera grannar väljer att flytta från huset då de inte längre står ut med störningarna. Kvinnan vandaliserar och hotar grannar men spelar även musik och tittar på tv med hög volym. Hyresnämnden bestämmer till slut att hon måste flytta från hyreshuset.

Fotnot: Exemplen är verkliga fall från Skåne som har avhandlats i domstol. Utredningarna i målen är omfattande och tv-ljud kan vara en av flera typer av störningar som tagits upp.

Fakta: Störningar i hyreshus – detta gäller

Drabbas du av störningar från grannen? Hög musik, skrik eller hotelser? Hem & Hyra har sammanställt några tips om vad du och hyresvärden kan göra åt situationen.

Läs mer i vår guide – Så kan du göra om grannen stör

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Skulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på prov

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.