Annons

Tvättstuga med farliga elledningar polisanmäls

Stockholm Trasiga elledningar i torkskåpet, en centrifug som startar utan lock och glödlampor som bränt sönder plaströr i taket. Så ser det ut i hyreshuset i Hammarbyhöjden. – Det är så bedrövligt så det liknar ingenting, säger P-O Brogren på Hyresgästföreningen. Han polisanmäler nu fastighetsägaren för de livsfarliga installationerna.

Utifrån ser huset inte särskilt ovanligt ut. Det är först när de kommer in som de annars luttrade representanterna från Hyresgästföreningen reagerar.

– Det var snuskigt, säger Sara Kristensson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I huset, där dörrarna inte är låsta, finns skräpiga källare och en tvättstuga som är direkt farlig att använda. Hyresvärden, Tundra fastigheter, vill bygga om lägenheterna så att var och en får en egen tvättmaskin. Men hyresnämnden sa nej. Hyresgästerna hade inte godkänt att den gemensamma tvättstugan skulle tas bort. Beslutet kom före jul och en ny ansökan tar tid. Först ska hyresgästerna lämna godkännande och därefter måste det gå två månader innan en ansökan kan lämnas till hyresnämnden.

Annons

– Det är mycket löst folk här och det är inte direkt angenämt, säger en av hyresgästerna. Det flyttar in nya och folk kommer och går så att det nästan liknar ett vandrarhem här.

De öppna dörrarna har gjort att huset också används av missbrukare och uteliggare. Madrasser och bråte i källarna innebär också en brandrisk.

Annons
Läs ocksåFaror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan

Vad kommer Hyresgästföreningen göra nu?
– Jag kommer att skriva till hyresvärden och begära att bristerna rättas till, säger Sara Kristensson. Gör hyresvärden inte det överväger vi att gå vidare till hyresnämnden för att få ett åtgärdsföreläggande eller tvångsförvaltning. Men ett ärende där kan ta tid, så vi tittar nu på andra och snabbare lösningar.

Läs också Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror Män förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisen 1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt Bråk om tvättid urartade - kvinna anföll med sax

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.