Annons

Uddevallahems trea blir 130 kronor dyrare

Uddevalla ​Det krävdes medling men nu har Uddevallahem och Hyresgästföreningen nått en överenskommelse. Hyrorna går upp med 2,6 procent 1 mars.– I en medling får ingen part helt rätt, men resultatet ligger närmare vår nivå än motpartens, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson till Hem & Hyra.

​I höstas gick Uddevallahem ut med ett yrkande på 4,4 procent högre hyror från årsskiftet. Grunden var ett högt underhållsbehov.

Yrkandet motsvarade 220 kronor mer för en normaltrea, något som Hyresgästföreningen ansåg var alldeles för mycket.
Trots ett flertal möten kunde parterna inte komma överens. Till slut begärde Uddevallahem central medling.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresmarknadskommittén, som består av representanter för Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bolagens organisation SABO, föreslog en höjning på 2,6 procent från 1 mars.
Det accepterade både bolaget och Hyresgästföreningen. Höjningen för en normaltrea blir nu 130 kronor.

Förhandlaren Håkan Fridolfsson tycker att nivån blev hyfsad. Höjningen ligger i paritet med övriga hyresöverenskommelser i år och motsvarar inflationen.

Annons
Enligt Uddevallahems vd Per-Henrik Hartmann fick bolaget mer genom medlingsbudet än vad Hyresgästföreningen var beredd att gå med på vid förhandling. På kort sikt kommer underhållet att påverkas när bolaget fick mindre än beräknat att röra sig med.
– Exakt vad vi drar in på i år vet vi inte än. Vi har en plan för underhållet, men vi omprioriterar den kontinuerligt, säger han.

I ett längre tidsperspektiv kan servicenivå och reparationer bli lidande. Enligt Hartmann kan det bli tal om minskad bemanning.
– Vi kommer inte att dra ner på personal i år, men på sikt måste vi kanske även fundera på bemanningen. Vi vill hålla en hög servicenivå, men vi får prioritera om vi ska göra en åtgärd nu eller om den kan vänta.

Håkan Fridolfsson håller med om att Uddevallahem har ett stort underhållsbehov med ett flertal stambyten runt hörnet. Han tycker dock att det finns andra kostnader än service och underhåll att spara in på. Uddevallahem borde till exempel ha en smartare finansieringsplan.

Enligt Fridolfsson kostar det Uddevallahem 4-5 miljoner per år i högre räntekostnader att vara med i kommunens koncernbank. Pengar som alltså skulle kunna gå till underhåll i stället.

Annons
Läs ocksåDiana jobbar för att fler ska engagera sig
Per-Henrik Hartmann håller inte med Fridolfsson.
– Jag vänder mig starkt mot den förenklade bilden. Visst kan man få lägre kostnader ett år genom att ta större risker med korta lån, men vi bedriver en långsiktig verksamhet och har en policy om att ha en blandad låneportfölj.

Uddevallahem måste inte vara med i koncernbanken, men Hartmann tycker att det finns klara fördelar.
– Vi är ett litet bolag utan egen finansavdelning. Kommunen har specialistkompetens och sköter all administration åt oss. I förlängningen gynnar det hyresgästerna.

 
Hyreshöjningen 1 mars gäller utöver de drygt 4 200 bostäderna även för parkeringsplatser, garage och lokaler med förhandlingsklausul.
 
 
Relaterat:
Här finns kontaktuppgifter till Hyresgästföreningens förhandlare (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Joakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning" Lena har varit Tallvägen trogen sedan barnsben: "Härifrån flyttar man inte frivilligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.