Annons

Underhåll och drift pressar upp hyror

Nyheter Knappt hälften av hyresvärdarna har lämnat sitt bud för nästa års hyra. Och trots att inflationen är noll fortsätter värdarna att kräva mer betalt av sina hyresgäster.

Förhandlingarna om nästa års hyror är i full gång. Än så länge har drygt 40 procent av de allmännyttiga värdarna samt en något mindre andel privata värdar gett sin syn på hur mycket landets hyresgäster ska betala i månaden.

I snitt yrkar hyresvärdarna på 2,41 procents höjd hyra nästa år. Därmed ser Hyresgästföreningens långsiktiga mål att hyrorna ska följa inflationen ut att spricka även denna gång. Konsumentprisindex ligger nämligen för närvarande på 0,1 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, önskar sig lite större samarbetsvilja och lyhördhet från landets hyresvärdar. Det skulle hela samhällsekonomin tjäna på – eftersom svenskarnas köpkraft förändras i direkt relation till vad de har i hyra.

– Många företag har orealistiska förväntningar på hyreshöjningar varje år. Men om man har en god ekonomi i företaget, bra koll på underhållet samtidigt som det råder i övrigt gynnsamma ekonomiska förutsättningar med rekordlåg ränta borde fler företag kunna vara mer återhållsamma i sina hyreskrav. Framför gäller detta de större företagen.

Annons

Att kräva frysta hyror med hänvisning till att inflationen är så gott som noll är inte realistiskt. Kostnaden för att förse fastigheterna med nödvändigheter som till exempel vatten, avlopp, energi och sophantering har ökat med över 40 procent de senaste tio åren. Samtidigt står många hyreshus inför stora renoveringsbehov – vilket avspeglar sig i att värdarna de senaste tio åren ökat sina utgifter för underhåll med över 60 procent.

Läs också94 miljoner skäl för förhandlingsystemet

Likväl borde värdarna kunna lägga sig på betydligt lägre nivåer i sina hyreskrav, menar Erik Elmgren.

– Det som är intressant är ju att avkastningen för att äga och förvalta hyresfastigheter trots dessa kostnadsökningar aldrig varit gynnsammare vilket visar att det går att hålla igen mer på hyreskraven i förhandlingarna.

De senaste sex åren har föreningen i snitt lyckats pressa värdarnas krav med drygt 40 procent.

Annons
Läs ocksåTibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent

 

 

Fakta: Hyresutveckling 2002 till 2011

Hyreshöjning: 22 procent

Ökning inflation (KPI): 19 procent

Ökning underhåll: 62 procent

Ökning driftskostnad: 43 procent

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Årets hyresförhandling

Antal lägenheter totalt: 1,5 miljoner

Yrkade hyror: 331 000 lägenheter

Snittyrkande: 2,41 procents höjning

Överenskomna hyror: 27 800 lägenheter (tio bolag)

Snitt överenskomna hyror: 0,79 procent

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent Fältharen höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.