Annons

Underhållsbehov bakom hyreskrav

Ödeshög Ökade kostnader för vatten och avlopp och ett eftersatt underhåll som behöver betas av ligger bakom att Ödeshögsbostäder behöver höja hyran. Det menar vd Peter Kenell.
Foto: Jenny Knutsson
Högre va-taxa och ett omfattande underhållsbehov ligger bakom att Ödeshögsbostäder vill höja hyran.

Som Hem & Hyra har berättat tidigare vill kommunala Ödeshögsbostäder höja hyrorna med 1,2 procent från 1 april. Nu kommenterar bolagets vd Peter Kenell kravet.

– Vi har fortfarande ett stort underhållsbehov. Vi har också råkat ut för en tioprocentig höjning av va-taxan som genomförs i tre steg med start förra året och en ny höjning i år och en nästa år. Dessutom har vi ett avkastningskrav på fyra procent på oss från kommunen, säger Peter Kenell.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han berättar att bolaget har satsat cirka åtta miljoner kronor per år på underhåll de senaste tre åren och att man betat av en hel del men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Bland annat behöver stambyte utföras i flera hus, vilket är förhållandevis kostsamt.

– Vi behöver få upp standarden i våra hus och öka tillgängligheten. Det kostar pengar, säger Peter Kenell.

Annons

Han ställer sig frågande till att Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson inte anser sig ha fått ett ordentligt ekonomiskt underlag inför förhandlingen.

Läs ocksåNy värd för 19 hyresgäster i Ödeshög

– Hon har fått vår budget och vår underhållsplan och vi har också varit runt och tittat på våra hus tillsammans, säger han.

Hyresgästföreningen har också framfört önskemål om att bolaget tydligare ska redovisa vad som hör till uthyrning av lägenheter och vad som är annan verksamhet. Ödeshögsbostäder ansvarar bland annat för den kommunala kostenheten.

Annons

– Vi redovisar redan det här var för sig. Det är självklart. Så jag ser det inte som något bekymmer men jag kan förstå om Hyresgästföreningen tycker att det hade varit enklare om vi bara hållit på med bostäder, säger Peter Kenell.

Läs ocksåNästa vecka höjs hyrorna hos Ödeshögsbostäder
Läs också Hotellrum blir lägenheter i Ödeshög Svårt att köra på el som hyresgäst - glest mellan laddstolparna Ulla och Hjördis fixade seniorboende i Ödeshög

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.