Annons

Unga får betala för städning efter spritfest i Hultsfred

Hultsfred Efter upprepad skadegörelse som kostat bolaget sammanlagt runt 100 000 kronor har Hultsfreds Bostäder fått nog. Via brev kräver bolaget tolv unga hyresgäster i Hultsfred på 250 kronor var efter vad som verkar ha varit ett fylleslag i trapphuset.

​– Det låg sönderslagna brännvinsflaskor, ölburkar och spyor på golvet i trapphuset. Någon hade ritat på väggarna som vi nyss hade gjort i ordning.

Så beskriver Lars Svensson på Hultsfreds Bostäder synen som mötte honom när han nyligen kom till det aktuella hyreshuset, som fungerar som studentboende för gymnasiestuderande ungdomar.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Bolaget anlitade en städfirma som röjde upp för 3 000 kronor. Därefter skickade Hultsfreds Bostäder brev till de tolv personer som bor i huset, i området Stålhagen, med uppmaningen att betala 250 kronor var för städningen.

– Vi skriver att vi kan komma att debitera dem om ingen träder fram och tar på sig det här, säger Elisabeth Ericsson på Hultsfreds Bostäder.

Hon konstaterar att bolaget inte har någon juridisk rätt att kräva ungdomarna, varav de flesta är under 18 år, på pengar. Inte heller kan man kräva att föräldrarna betalar.

Annons
Läs ocksåBrist på parkeringsplatser i Hultsfred

– Det är en markering. Vi måste göra något för att försöka få slut på skadegörelsen.

Enligt Lars Svensson har det varit problem i huset i flera år, inte bara medan de nuvarande hyresgästerna bott där. Bland annat ska sju lägenhetsdörrar värda sammanlagt 70 000 kronor ha slagits sönder för en tid sedan. Huset är försett med magnetlås, vilket betyder att bara de som bor där kan ta sig in i trappuppgången.

– Vi har kontaktat föräldrarna och skolan men får egentligen ingen respons, säger Lars Svensson.

Läs ocksåOrolig framtid för Hultsfreds bostäder

Han konstaterar att alla bolagets hyresgäster får vara med och betala för skadegörelsen, genom hyran.

Annons

– Det är orättvist.

Ingrid Buskas på Hyresgästföreningen säger sig ha viss förståelse för bolagets frustration, men är tveksam till om kollektiv bestraffning är bästa sättet att försöka komma åt problemet.

– Mitt råd till hyresgästerna är att inte betala om man anser sig vara oskyldig till det som har hänt, säger Ingrid Buskas.

Läs också Bostadsvärd hotar med hyreshöjning efter sopstök Sopkaos kostar över en halv miljon kronor om året Nya hyror hos Hultsfreds bostäder efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.