HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ungdomar byggde lekplats

Stockholm I Bredäng fick ungdomar ett annorlunda sommarjobb. Designa och var med och bygg en lekplats, var uppdraget från Stena Fastigheter.

I ett bostadsområde i Bredäng är fyra sommarjobbande ungdomar i full färd med att måla en rutschkana i gult, rött och rosa. – Ska vi måla där också, säger Hannan Haidi till kompisen Natalia Morawska, och pekar på ett räcke på rutschkanan.

En bit från de målande ungdomarna ståtar en helt ny lekplats med en stor gunga, en klätterleksak som ser ut som en helikopter och en grill i mitten, som ungdomarna konstruerat.

Läs ocksåFyra av tio i området godkänner inte renovering

Arbetet med den nya lekplatsen är ett led i Stena fastigheters relationsförvaltning, att låta hyresgästerna och deras barn vara med och bestämma i bostadsområdet.

Bygget av den nya lekplatsen startade med att ungdomar från Bredängsskolan skulle ha prao hos Stena Fastigheter. Men istället för prao bildades Bredängsakademien som innebar att ungdomarna istället för prao samarbetade med bostadsbolaget under en termin istället för ett par veckor.

Under terminen har ungdomarna besökt en byggarbetsplats, Stenas huvudkontor och fått i uppdrag att bestämma hur lekplatsen skulle se ut från grunden, sedan har en landskapsarkitekt ritat ett förslag på en lekplats efter ungdomarnas önskemål. Slutligen fick ungdomarna vara med och hjälpa till att göra i ordning lekplatsen när de sommarjobbade.

Annons
Läs ocksåSlaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det senDaniel Carlenfors, Linda Danielsson och Marit Tollesson var med i kampen mot Stena Fastigheters renoveringsplaner 2012.

Hannan Haidi och Natalia Morawska, berättar att de ville skapa en lekplats där både äldre ungdomar och yngre barn kunde vara.

– Slutresultatet blev bättre än vi trodde. Det känns jättebra att vi fick vara med och bestämma och ta ansvar, säger Natalia Morawska.

Hannan Haidi tycker det har varit roligast att måla, däremot var det svårt att jämna till jorden och plantera blommor.

Läs ocksåPrivatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i GöteborgStena Fastigheter, Wallenstam och Ernst Rosén hör till de Göteborgsvärdar som vill höja hyrorna med 9,73 procent från årsskiftet. Cirka 33 000 lägenheter omfattas av förhandlingen.

– Det bästa med jobbet är att vi fått träffa andra människor. Sedan var det jättebra att vi fick så nära kontakt med arbetsledarna, man kunde vara sig själv, säger hon.  

Annons

Men alla ungdomarnas önskemål gick inte att uppfylla.

– Vi ville tillexempel ha en linbana men det gick inte, säger Natalia Moravska.

Läs också ”Elpriserna går antagligen ner – hyrorna kommer aldrig att sänkas” Sommarjobbade hos hyresvärden: "Man får en bild av vuxenlivet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.