Annons

Uppgivet på Kronogården

Trollhättan "Folket som bor här har slutat bry sig". Det säger Hyresgästföreningens Per Inge Nilsen de senaste nätternas upplopp på Kronogården i Trollhättan.

Tre nätter i rad har det varit oroligt på Kronogården i Trollhättan. Ett hundratal ungdomar har deltagit i våldsamma upplopp där sten har kastats mot polis, som även fått däck på sina bilar uppskurna.

– En 23-årig man är anhållen misstänkt för våldsamt upplopp, säger Fredrik Brax, utredningsbefäl vid Trollhättepolisen till tidningen TT/ELA.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Per Inge Nilsen är aktiv i Hyresgästföreningens lokalförening Sädesbingen på Kronogården. Natten till fredagen vaknade han av att en polishelikopter hovrade över hans hyreshus. Men när han på morgonen mötte grannarna på gården var det ingen som hade något att säga om nattens oro.

– Jag fick ingen respons alls när jag förde det hela på tal. Det händer så mycket här hela tiden att folk har slutat bry sig. Man sig känner både uppgiven och maktlös, säger Nilsen.

Annons

Upploppen har lett till sju anmälda brott. Det handlar bland annat om grov misshandel, våldsamt upplopp samt sabotage. Och det är alltså inte första gången det är oroligt på Kronogården. I mars i år, samt i september förra året, fick polisen rycka ut och försöka lugna bråkande grupperingar.

Läs ocksåKronogården bakom rubrikerna

Vad krävs för att få slut på bråken?

– Många säger att det krävs hårda tag. Att de skyldiga ska buras in och straffas. Men det tror inte jag på. Det handlar ju om ungar som, av någon anledning, är frustrerade och mår dåligt. Det enda som kan vända den här utvecklingen är om vi lyckas bryta boendesegregationen. Det går inte att klumpa ihop folk som vi gör idag. Vi måste få till en stad och ett samhälle där människor med olika bakgrund möts och skillnaderna mellan olika bostadsområden inte blir så enormt stora, säger Nilsen.

Annons

Hur ska man lyckas med det?

Läs ocksåExtra resurser ska stärka utsatta områden

– Ja, det är ju inget man löser snabbt. Men jag tror att det är den enda vägen, säger Nilsen.

Läs också Engagemang finns där Hyresgästföreningen går bet Barnen förvandlade sophus till konsthus Här är det farligast att bo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.