HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Upplands-Brohus stäms på 146 000 för radon

Upplands-Bro Under flera år bodde hyresgäster i lägenheter med höga radonhalter. Nu stämmer de hyresvärden Upplands-Brohus på 146 000 kronor.

Förra hösten krävde hyresgäster skadestånd av det kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus för att de bott i lägenheter med höga radonhalter. Men bostadsbolaget vägrade betala och nu har två hyresgäster gått vidare och stämt bolaget på 146 823 i Attunda tingsrätt.
– För oss är inte pengarna det stora skälet till att vi stämmer dem utan att vi vill att bolaget ska förstå att de gjort fel när de låtit oss bo här utan att berätta att radonhalterna var höga. De har gått bakom vår rygg men verkar inte förstå att de gjort fel, säger Nathalie Klebark, som bodde med man och barn i radonlägenheten under perioden 1 december 2010 till 31 november 2012.

Hon kräver att bolaget betalar tillbaka 40 procent av hyran, totalt 56 884 kronor, för att de under flera år bodde i lägenheten med en radonhalt på 830 bequerel, bq, långt över riktvärdet på 200 bq.
–Det var först i december 2012 som vi fick reda på att halterna var höga. Hade vi vetat om det tidigare hade vi flyttat direkt men nu kunde vi inte göra det valet. Det är fruktansvärt dålig stil, säger hon.

Läs ocksåFörhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd

Den andra hyresgästen som stämt bolaget hävdar att hon har bott i en lägenhet med en radonhalt på mellan 500 -670 bq i nära fem år utan att bli informerad. Hon fick reda på radonhalten i lägenheten i december 2012 och kräver nu att bolaget betalar tillbaka 89 939 kronor.

Annons

Tidigare har Tore Olsson, vd på Upplands-Brohus, sagt nej till hyresgästernas skadeståndskrav.
– Men jag kan inte kommentera stämningsansökningarna, det var nytt för mig. Vi får titta på dem och se hur vi ska agera, säger han.

Upplands-Brohus har mätt radonhalterna i fastigheten med 95 lägenheter på Bagarvägen och Målarvägen i Bro flera gånger genom åren. När det stod klart att de misslyckats med att få ner radonhalterna, togs beslutet att hyresgästerna ska erbjudas att flytta till en ny lägenhet och att huset så småningom ska rivas. 

Annons
Läs ocksåRadonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

 

Fakta: Fakta radon

Radon är efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Varje år får 500 personer lungcancer på grund av att de har radon i bostaden. Av dessa är majoriteten rökare. Socialstyrelsen anser att en radonhalt över 200 bequerel är en olägenhet för människors hälsa. För ett år sedan ville Världshälsoorganisationen,WHO, sänka dagens rikt- och gränsvärde på 200 bequerel i bostäder till 100 bequerel. Men svenska myndigheter konstaterade att det skulle bli för dyrt och sade nej.

 

Läs också Tusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenheten Svårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går SVT och Hem & Hyras egna radonmätningar avslöjade höga radonhalter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.