Annons

Uppsagda hyresgästen: ”Jag har inte valt att bli misshandlad”

Svalöv När hyresgästen värjde sig mot sin aggressiva ex-pojkvän använde värden det som ett av argumenten till att få henne uppsagd. Men anklagelserna höll inte i rätten.
Hyreslagen och ett trapphus
Foto: Gry Ellebjerg

Hyresgästen flyttade in i lägenheten 2011. Förra året sa värden upp kontraktet på grund av högljudda bråk mellan hyresgästen och hennes dåvarande pojkvän. Ärendet avgjordes även då i hyresnämnden. Parterna var överens om problembilden och båda parter kunde konstatera att sedan hyresgästen gjort slut med sin pojkvän hade störningarna upphört. Därför fick kvinnan bo kvar på villkoret att kontraktet gjordes om till ett korttidskontrakt.

I somras lämnade värden in en ny uppsägning till den första september. Orsaken var återigen störningar men också att hon skulle ha åsidosatt sina plikter som hyresgäst.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Störningen gällde främst ett bråk som resulterade i att hyresgästens dörr gick sönder. Polis tillkallades vid händelsen. Andra motiveringar som värden framförde i rätten var: att hyresgästen inte hade öppnat dörren vid en besiktning, att hyresgästen ska ha slarvat bort nycklar, använt andras tvättider och vanvårdat sin lägenhet bland annat genom att måla graffiti på väggarna. Dessutom framförde värden misstankar om att hon varit involverad i inbrott och slagning av bensin på området.

Hyresgästen som representerats i hyresnämnden av sin gode man nekade till värdens anklagelser. Hon sa till sitt försvar att hon varit nykter sedan två år tillbaka. Periodvis har hon mått väldigt dåligt. Haft psykoser och självmedicinerat med droger men nu mår hon bra.

Annons

Under förhandlingen i hyresnämnden berättade hon att hennes dörr förstördes när hon försökte skydda sig från att bli slagen av sitt ex. Hon sa att hon inte valt att bli misshandlad och att den söndriga dörren ersatts med en ny. Graffitin är borttagen.

Läs ocksåPsykisk terror när grannen dansar

Besiktningen som värden skulle göra meddelades med kort framförhållning. Därför hade hon inte möjlighet att vara hemma när den skulle ske.
Hon har förlorat nycklar men ordnat nya. En gång ska hon ha glömt sin tvättid och en gång har hon tagit en grannes tvättid. Hon erkänner även att hon öppnat fönstret i tvättstugan vid ett tillfälle men stängt det när hon tvättat klart. Hon har inte varit inblandad i brott på området och tar illa vid sig att värden anklagar henne för det.

Hyresnämnden skriver i sin dom att de tar stor hänsyn till om en person blir utsatt för brott och poängterar att det bråk som skedde i våras handlade om en person som försökte skydda sig själv. Vidare menar hyresnämnden att anklagelserna om att hyresgästen ska ligga bakom slagningar och inbrott i huset inte är bevisat.

De menar även att det inte finns några uppgifter om att hyresgästen har stört efter april förra året med undantag för två tillfällen i februari 2020. Nämnden menar att det då rört sig om störningar som inträffade på dagtid och som har ringa betydelse.

Annons
Läs ocksåKartläggning: Fester stör dina grannar mest av allt

Påståendet om att hon ska ha lämnat fönster och dörrar öppna saknar bevis och att hon tappat nycklar är inte heller något skäl för uppsägning. Nämnden anser inte heller att det är styrkt att lägenheten är vanvårdad. Nämnden skriver att de ser en stor vilja hos hyresgästen att bo kvar.
De understryker att hon har regelbunden kontakt med vården och att hon idag mår bra. Slutsatsen är att nämnden inte kan se några skäl till att hyresgästen ska ha åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst till den grad att kontraktet ska upphöra.

Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 8 december.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.