Annons

Uppvidingehus fastighet invaderat av kackerlackor

Kronoberg Det kryllar av kackerlackor i en av Uppvidingehus hyresfastigheter. Migrationsverket, som hyr fastigheten åt asylsökande, behöver nu sanera fastigheten. Om de inte gör det kan kommunen hota med föreläggande och fastigheten rivas.

Ett av Uppvidingehus fastigheter är helt invaderat av kackerlackor, rapporterade SVT Nyheter Småland i veckan. Invasionen är så pass allvarlig att kommunen överväger att riva hela fastigheten. Fastigheten hyrs av Migrationsverket och rymmer ett 20-tal lägenheter. Många av hyresgästerna är barnfamiljer som bott där i flera år. Hyresavtalet mellan myndigheten och det kommunala bostadsbolaget tecknades år 2 000. I avtalet har Migrationsverket avsagt sig underhåll av lägenheterna. Däremot har de enligt avtalet ansvar för sanering. Idag, 17 år senare, har många asylsökanden bott där genom årens lopp. Lägenheterna är kraftigt eftersatta och har en låg standard.

Dessutom är fastigheten alltså drabbad av skadedjur. Det upptäcktes då Uppvidinge kommun i februari gjorde systematiska besiktningar av kommunens asylboendes. Fastighetens dåliga skick innebär att man bryter mot miljöbalken, enligt besiktningen. Innan besiktningen gjordes var Uppvidingehus ovetandes om problemet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har inte fått in några klagomål från Migrationsverket om ohyra i fastigheten, säger Richard Gustafsson, vd på Uppvidingehus.

Annons

Uppvidingehus vill nu överta fastigheten för att rusta upp den. Men först måste de nå en uppgörelse med Migrationsverket om vem som ska betala sanering och renoveringskostnader.

– Vi för just nu en dialog med Migrationsverket om hur vi ska gå till väga. Vi är väldigt nära ett beslut nu, säger Richard Gustafsson.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Hem och Hyra har försökt nå Migrationsverket för en kommentar, utan att lyckas.

Annons

 

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.