HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utblåsta fönster och skärrade hyresgäster efter sprängdåd i Göteborg

Göteborg En kraftig sprängladdning detonerade vid ett hyreshus i Majorna vid midnatt natten mot torsdagen. Smällen hördes ända till Hisingen, och gröpte ur en stor krater i portens betonggolv.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Den kraftiga sprängladdningen blåste ut en krater i portens betonggolv, vid ingången till hyreshusets innergård. Detonationen strax före midnatt uppges ha orsakat skador på en lägenhet ovanför och tryckvågen spräckte fönsterrutor ända borta på andra sidan gården. Ingen människa ska dock ha kommit till skada vid explosionen.

Det luktar bränt runt det idylliska trähuskvarteret på Godhemsgatan i Majorna på torsdagsförmiddagen. I en av portgångarna pågår städarbetet för fullt. Valvtaket hänger ner i stora sjok. På betonggolvet, nära öppningen ut mot gatan, finns en stor krater.

Det var strax före midnatt som en kraftig sprängladdning detonerade här. Nina Calvo bor i en av bottenlägenheterna på gården, och vaknade som så många andra omedelbart av explosionen.

Läs ocksåNär prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihopBildmontage med en krislåda fylld av saker som nödradio och stormkök. Intill två kvinnor som förbereder mat vid ett bord.

– Huset lyfte, och man själv också. Min mamma bor på Hisingen, hon ringde mitt i natten och sade ”jag hörde smällen”.

Nina Calvos mamma bor på Hisingen och hörde smällen ända hem till sig.

En annan hyresgäst på gården, som vill vara anonym, vittnar om tumultet efter detonationen.

– Vi vaknade av smällen och trodde att det var något inne i lägenheten, för det lät jättemycket. Polisen och bombskyddet var här på fem minuter, jättesnabbt. Man blir ju skärrad, vad fan händer? Det värsta som händer här är en cykelstöld då och då. Nu är man lite omtumlad, säger han.

Läs ocksåRåttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär"

Många av hyresgästerna samlades ute på gården medan polisens bombgrupp undersökte området.

– Det var jättefolksamlingar, ambulanser, brandkår, bombenheten och ett tiotal polisbilar. Vi är många som varit rätt skakis och chockade. Man vet ju inte riktigt vad man ska göra, om man ska vara kvar i huset eller inte, säger Nina Calvo.

Utblåsta källarfönster på innergården.

Ganska snabbt kom beskedet att det varken fanns risk för fler explosioner eller ras. Men så värst mycket nattsömn har det inte blivit. Polis var på plats fram till fyra på morgonen, för att knacka dörr och prata med alla boende. Först efter det fick hyresgästerna gå och lägga sig – och försöka sova.

Ingen människa uppges ha skadats i den kraftiga explosionen. Däremot är åtminstone sex fönster spräckta av tryckvågen inne på gården. Ytterligare flera bilrutor har krossats på de bilar som stått parkerade närmast explosionen.

När Hem & Hyra är på plats reparerar hyresvärden Wallenstam några fönsterhakar som slitits loss av krafterna, trots att fönstret var stängt när det small. Wallenstam är den största av gårdens fyra privata fastighetsägare och äger det hus där sprängladdningen detonerade.

Reparation av fönsterhakar som slitits loss av tryckvågen.

Både säkerhetschefen och förvaltningschefen från Wallenstam fanns på plats direkt på natten. Bostadsbolaget har nu ägnat förmiddagen åt att inventera skadorna och börja åtgärda dem, efter det att polisen hävt avspärrningarna på torsdagsmorgonen.

Enligt presstalesperson Elisabeth Vansvik har en lägenhet direkt ovanför detonationsplatsen fått en del skador. Den kraftiga smällen spräckte bland annat toastolens cisternlock och en glashylla i kylskåpet.

I övrigt har fönsterrutor, fönsterkrokar och ventilgaller gått sönder på en handfull ställen i husen.

– Att det blir skador på fastigheter är vi vana vid och har en rutin för. Det som är unikt den här gången är att det är en sprängning. Det blir en annan dimension. Men det är skönt att ingen människa kom till skada, det är det viktigaste, säger Elisabeth Vansvik.

Läs ocksåMacheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta

Nina Calvos hus ägs av en liten privatvärd och rymmer sex lägenheter. Nina är hyresvärdens förvaltare i huset, och ansvarar därför för kontakten med övriga hyresgäster.

Vad kan du göra för dina grannar i nuläget?

– Se till att alla är okej. Jag tror fortfarande att alla här känner sig lite skärrade. Och så får vi fixa skadorna, säger hon och pekar mot husets två källarfönster.

De är helt utblåsta, trots att de ligger relativt skyddat en bra bit från den drabbade porten bakom ett plank och ett stort träd.

– Jätteläskigt. Jag har bott här i tio år, de ovanför mig i tjugo någonting. Här är jättelugnt. Vi har bra sammanhållning på gården, vi är bra på att hålla utkik. Majorna är väl känt för lite vandalisering då och då, men inget som gemene man känner av. Här springer barn ut och in på gården, så det är klart att detta blir en tankeställare, säger Nina Calvo.

Polisen arbetar utifrån teorin att någon placerat sprängladdningen i porten, men har ännu ingen misstänkt. Sprängdådet rubriceras tills vidare som allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen har ännu ingen misstänkt eller gripen för sprängningen.

– Vi håller på och tittar på det. Vi har gjort en teknisk undersökning, knackat dörr och fått en massa vittnesuppgifter. Det finns naturligtvis en anledning till att sprängladdningen har placerats där den låg. Men vad det är har vi inte lyckats klargöra, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Enligt polisens bedömning är det tio lägenheter som skadats vid explosionen. Inga hyresgäster har dock behövt lämna sina hem till följd av det.

Sprängningen rubriceras tills vidare som allmänfarlig ödeläggelse.

 

Läs också Satte skräck i sitt hyreshus – livrädda grannar vägrade vittna Man gick bärsärk i sin lägenhet - "Det var polisen som gjorde det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.