HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Camilla utlovades nyrenoverad lägenhet – fick en dödsfälla

Nyheter Kortsluten ugn, stendöd spis, trasig tvättmaskin, läckande diskmaskin – och ett stort hål in till grannen och vidare ut på gatan. Dessa hade kunnat vara de värsta bristerna i Camilla Sjölanders lägenhet. Men då glömmer man risken att få en dödlig stöt av alla fullt exponerade elkablar.
Foto: Läsarbilder/Anna Rytterbrant
Camilla Sjölander och dottern Manda skulle få flytta in i en nyrenoverad lägenhet. I stället fick de en trasig ytterdörr, ett stort hål från tvättstugan till grannlägenheten samt en icke fungerande tvättmaskin, ugn och spis. Livsfarliga eldragningar gör det även förbjudet att sova där.

När Camilla Sjölander, 50, i slutet av förra året utlovades andrahandskontrakt på en nyrenoverad fyrarummare i Mossgruvan utanför Kopparberg reagerade hon med stor glädje. Hennes tidigare man bodde i närheten och flytten skulle innebära en chans för deras gemensamma barnaskara att återförenas.

Värden informerade om att lägenheten hade en del brister, men att dessa skulle åtgärdas innan hon flyttade in första mars. Lugn av beskedet skrev Camilla Sjölander på ett hyreskontrakt och betalade hyra i förskott.

Läs ocksåStudent betalade skyhög hyra för rum utan kök – fick äta på papptallrik

Veckorna senare slog tragedin till. Barnens pappa höll på att reparera en bil när domkraften gav vika och bilen föll ner. Pappan överlevde inte.

På grund av dödsolyckan fick Camilla Sjölander lov att flytta in en vecka tidigare. Synen som mötte henne i lägenheten var närmast chockartad. Rutan på ytterdörren var sönderslagen och täckt med träplankor – och varje gång dörren stängdes rasade glas ner på golvet. En annan dörr saknade handtag, stengolvet var inte färdiglagt och mellan två rum låg en trasig träbit och flisor där en tröskel skulle sitta.

Men värst var den totala djungeln av livsfarliga, strömförande kablar, som löpte kors och tvärs genom lägenheten. Inuti skåp, längst väggar och tak samt vid eluttag hänger kablarna fullt exponerade, redo att sända oförberedda besökare till sjukhuset.

Läs ocksåAnna tvingades sälja sig till värden – för att familjen inte skulle vräkas
Överallt i lägenheten löper livsfarliga, fullt exponerade och strömförande kablar.

– När jag försiktigt försökte flytta en härva sladdar ur skåpet under ugnen började mikron att blinka och ugnen slutade att fungera. Sedan dess har jag inte haft någon ugn, säger Camilla Sjölander.

En väninna som hjälpte till att packa upp blev så orolig för att barnen skulle få en elchock att hon ringde socialtjänsten. Myndighetens besked kom snabbt: lägenheten får absolut inte användas som sovplats, på grund av risken att få ström i sig.

Tills vidare har familjen löst sovarrangemangen genom att dela upp sig och bo hos bekanta. Camilla Sjölander och ett par av barnen sover i pappans hus – en nödlösning som tär på själen.

Läs ocksåSkandalvärden i Umeå har sålt – hyresgästerna andas ut

– Pappa har precis dött, han är inte ens begraven. Och att då behöva bo i hans hus, det är otroligt tufft för barnen.

Trots flertalet anmälningar till värden och löften om åtgärder har ingenting hänt.

Ändå hade problemen i lägenheten bara börjat. I samband med att Camilla Sjölander och ena dottern tvättade upptäckte de ett stort hål i väggen i deras privata tvättstuga. Ett hål som ledde rakt in i grannlägenheten. Än värre var att källarfönstret till grannlägenheten saknade glas, vilket ger fri passage för utomstående in i huset.

– Vem som helst kan ta sig in till oss. En smal människa kan utan problem komma genom fönstret, och hålet till vår tvättstuga är stort nog för de flesta. Jätteobehagligt, berättar Camilla Sjölander.

Spisen har slutat att fungera, men Camilla Sjölander vågar inte ens gå i närheten av proppskåpet på grund av risk att få el i sig. En av dörrarna saknar handtag.

Under tisdagskvällen kom nästa kalldusch. När den ena dottern gick ner i källaren för att hänga upp tvätten hade maskinen dött och hela locket trillat av.

– Jag vet inte ens om det är lönt att göra en felanmälan. Så utöver allt annat är vi nu även utan tvättmaskin, säger Camilla Sjölander.

Sedan en tid tillbaka fungerar inte heller spisen. Sannolikt rör det sig bara om att proppen gått, men elcentralen vågar Camilla Sjölander inte ens gå nära. Där löper starkströmskablar huller om buller utan något som helst skydd.

– Man pendlar mellan gråt, skratt och förtvivlan. Jag är ensamstående med fyra barn. Barnen har mist sin pappa och är i sorg och chock. Jag vet inte hur vi ska lösa alltihop – jag håller på att kollapsa.

I tvättstugan finns ett stort hål i väggen som gör det möjligt att krypa in i grannlägenheten – som i sin tur har ett vidöppet fönster rakt ut mot gatan.

När Hem & Hyra når fastighetsägaren Jonas Nyström, som ägt huset sedan i fjol, bekräftar han att det är i stort behov av åtgärder. Enligt honom har den bristfälliga renoveringen utförts av hyresgästen som har förstahandskontrakt, och som nu fungerar som Camilla Sjölanders värd.

– När jag tog över var det väldigt nedgånget. Han som bodde där tidigare fick flytta in på egen risk och har fått renovera själv. Han ska dit och avsluta jobbet men är på annan ort och kan inte göra det på studs.

Enligt Jonas Nyström kan hålet i tvättstugan förklaras med att förstahandshyresgästerna ville ha en gemensam tvättstuga.

– Eller så är det ett hål som uppstått vid ett inbrott som ska användas till en gemensam tvättstuga. Lite oklart hur det gick till.

Är du som fastighetsägare inte alls inkopplad i ärendet?
– Jo, Men jag äger många hus i området och har inte varit där sedan länge. Det har också varit mycket problem i området, kanske är det därför jag inte åkt dit heller. Det är väldigt mycket knark förknippat med de här husen.

Vad ska man göra åt alla farliga elkablar?
– Det går väl att ta dit en elektriker som kan göra det, eftersom tidigare hyresgästen inte finns på plats.

Kan du beställa elektriker då?
 – Jag tänker att om de (Camilla Sjölander) beställer en elektriker, så kan de betala elektrikern i stället för hyra. Och flytta in i stället. Om de vill det.

Varför ska hon som hyresgäst ordna en elektriker?
– Jag har inte fått in en krona i hyra i över ett års tid. Så jag tycker nästan att man får ta det här med personerna som bott i lägenheten. Det här har varit en stor förlustaffär för mig.

Skälet till att du inte åtgärdat något är att du inte fått hyra av hyresgästen som hyr ut till Camilla?
– Precis. 

Känner du som fastighetsägare inte att du har något ansvar att hjälpa till?
– Jo. Det kan man väl känna. Det ska inte finnas fel, även om någon annan har orsakat dem. Jag tror att jag är ytterst ansvarig som fastighetsägare. För elsäkerheten i fastigheten.

Jo, precis. Kan du lova att ni gjort insatser om vi hörs om en månad igen?
– Ja. Det kan jag lova.

Vad kommer ni att ha gjort då?
– Fixat anmärkningarna de har gjort angående elen. Och tvättstugan. Jag får ta tag i det här helt enkelt och sätta mig in i det.

Kommer Camilla Sjölander att få någon ersättning?
– Hon behöver ju inte betala någon hyra om hon inte bor där, om hon bor på annan plats. Men om hon väljer att bo där under tiden ska hon betala någon form av hyra.

Varje gång den trasiga ytterdörren stängs trillar glassplitter ner på golvet. Även golvet behöver läggas klart – och mellan två av rummen saknas tröskeln.

Uppdatering:

Två timmar efter Hem & Hyras intervju ringer fastighetsägaren Jonas Nyström upp på nytt och meddelar att han personligen ska åka från Stockholm till Mossgruvan för att åtgärda de allvarligaste bristerna under ett par dagars tid:

– Situationen var lite akut där och jag kände att jag ville hjälpa henne. Vi kom bra överens. Men jag kan inte garantera att jag fixar allt på den här korta tiden.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs också Konflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock Ny ägare rivstartar renovering av misskötta Härnösandshuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.