HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utpekad bedragare erbjuder lägenheter i Skåne

Malmö Två lediga rum i en lägenhet i centrala Malmö. Och exakt samma i Amsterdam. Och i Moskva. Enligt polisen är bostadsbedragarna som mest aktiva runt terminstarterna.

“Du måste bestämma dig nu om du verkligen är intresserad. Innan någon annan tar rummet”, skriver uthyraren i en konversation med en intresserad bostadssökande. Kvinnan avfärdade erbjudandet som en bluff.

3000 kronor i månaden kostar det och betalningen ska ske direkt. Men det går bara att titta på lägenheten på utifrån eftersom uthyraren säger sig vara utomlands.

Läs ocksåThaiboxaren Robin tar fighten i andrahandsvärlden

En lång rad exakt identiska inlägg om en ledig lägenhet dyker upp i Facebookgrupper för bostadssökande i Lund, Stockholm, Amsterdam, Krakow och Bilbao. Listan fortsätter ut över Europa och vidare till Moskva.

Personen bakom profilen kommunicerar på engelska och verkar ha riktat in sig på studenter. Det enda som skiljer annonserna åt är namnet på staden och månadshyran. Beskrivningen av omgivningen och möblemanget är alltid exakt likadan. När vi skriver och ställer frågor får vi inget svar.

De första annonserna dök upp i början av året och på flera sajter listas uthyraren som en bedragare.

Läs ocksåHotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen

Hem & hyra har tidigare skrivit om problemen på andrahandsmarkanden och vad blivande hyresgäster bör se upp för:

Sex tips till dig som söker lägenhet i Malmö

Enligt polisens bedrägerisektion i Skåne  är det just vid terminsstarterna som det finns anledning att vara vaksam eftersom det alltid brukar ske en uppgång av bostadsbedrägerier. Det är ofta riktat mot studenter.

Läs ocksåBråk om tvättid urartade - kvinna anföll med sax

– Universiteten drar igång och studenterna flyttar. Då kommer de här annonserna igång, säger Maria Petersson, chef på polisens bedrägerisektion i region syd.

Hon tycker man ska vara extra försiktig med betalningarna och uppmanar bostadssökande att söka på nätet efter identiska annonser.

– Många gånger lyckas inte vi gå vidare när pengarna hamnar på utländska konton. Det händer att vi får en identitet på mottagaren. Finns den i Sverige kan vi driva det vidare men är det utomlands blir det svårare, säger hon.

Läs också Vaktmästaren höggs ner på gatan - allt filmades av polisen Amir lurades av hyresbedragaren - hela familjen blev hemlös efter bluffen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.