HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Utpekad svartmäklare skyldig att betala hyresgäst

Stockholm En utpekad svartmäklare i Stockholm tvingas betala tillbaka 120 000 kronor för ett svart lägenhetskontrakt i Bromma enligt ett beslut från kronofogden.

Hem & Hyra har skrivit om ärendet tidigare. Familjen Ekström sökte med ljus och lykta efter en lägenhet till sina döttrar men konstaterade snart att ett endast ett köpt, svart kontrakt kunde lösa situationen. Kontakt med den utpekade svartmäklaren fick de genom en gemensam vän och priset hamnade till slut på 280 000 kronor. I överenskommelsen ingick även att alla pengar skulle betalas tillbaka den dag de flyttade ut.

– Han fick pengarna i kontanter. Det tog lite tid att ta ut dem, sade pappa Ekström i intervjun med Hem & Hyra.

Läs ocksåKräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?Montage av flera bilder. En silhuett av en kvinna, en man i fängelse och flyttlådor.

Men när döttrarna skulle flytta ut var återbetalningen inte längre lika självklar. Flera telefonsamtal med den utpekade svartmäklaren spelades in i hemlighet som alla berättar samma sak: pengar kommer, men inte förrän en ny affär har genomförts. Och den tycktes aldrig bli av.

Efter ett tag tog dock händelseförloppet en ny vändning – paret Ekström kallades till fastighetsägaren för ett möte och av honom erbjöds de först 120 000 kronor som därefter höjdes till 160 000 kronor. Den uppgörelsen bekräftar fastighetsägaren men inte att det skulle handla om någon återbetalning av svarta lägenhetspengar.

Annons

– Jag betalade 160 000 kronor för att bli av med dem, sade han till Hem & Hyra.

Läs ocksåKronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

Paret Ekström tog emot pengarna men var inte nöjda. Därför beslutade de att kräva resterande 120 000 kronor via kronofogden. I sin fordran definierar de skulden som ”slutlikvid avseende återlämnande av lägenheten XX vars kontrakt erhöll mot en kostnad av 280 000. Dellikvid om 160 000 har erhållits av NN”. Kravet riktades både mot den utpekade svartmäklaren och fastighetsägaren som bestred kravet och därmed förvisades ärendet till tingsrätten. Paret Ekström valde att inte driva det vidare och därför skrevs ärendet av i fallet fastighetsägaren.

Den utpekade svartmäklaren bestred däremot inte kraven och därför har nu Kronofogden beslutat att han ”förpliktas att genast betala följande belopp till sökanden: 120 000 kronor”.

Annons

Paret Ekström är nöjda över beslutet. Att de till slut ”fick rätt” men säger sig vara tveksamma till om de verkligen får några pengar i slutändan. Svartmäklaren har sedan tidigare ett 50-tal krav från kronofogden på närmare 40 000 kronor.

Läs ocksåVill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas

Hem & Hyra har försökt nå den utpekade svartmäklaren utan att lyckas. Vid ett tidigare intervjutillfälle nekade han till allt samröre med svarta lägenhetsaffärer.

Läs också Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs” Kronofogden kraftsamlar – färre barn ska vräkas från sina hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.