Annons

Utpekad terroristrekryterare blir av med hyresrätt

Stockholm En man som pekas ut som rekryterare av terrorister och finansiär av terrorism har varit försvunnen sedan 2015. Nu går Stockholmshem till Hyresnämnden och säger upp mannen från lägenheten i innerstan.

Han går under namnet ”Abu Omar” och är en av huvudpersonerna i Uppdrag gransknings reportage om IS-nätverk i Sverige från november 2016. Enligt källor till UG har mannen bland annat hjälpt till med att förse terrorister med pengar och rekryterat unga män till Islamiska staten, IS .

Enligt programmet genomfördes en husrannsakan hos mannen 2006 och då hittade Ekobrottsmyndigheten stora summor pengar i lägenheten i Stockholms innerstad, bland annat uppemot 150 000 kronor i en låda och kuvert märkta med saker som ”till bröderna” och ”pengar till grottornas folk”

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera sedelbuntar var märkta med namnet på två höga Al-Qaidaledare i Europa och Nordafrika.
Även Mohamed Aziz Belkaid, som var med och planerade terrorattackerna i Paris och Bryssel har kopplingar till Abu Omar, enligt UG.

Mannen är dömd för bland annat bokföringsbrott och brott mot knivlagen men trots att Säpo har jagat honom i 15 år har han aldrig åtalats för något grovt brott.

Annons

I höstas gick bostadsbolaget Stockholmshem till hyresnämnden för att säga upp mannen från det kontrakt som han står på tillsammans med en annan person. Men Thomas Mundebo, jurist på Stockholmshem, understryker att uppsägningen inte har med mannens misstänkta terroristkopplingar att göra.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Jag har fått vaga uppgifter om det du berättar men det är inget vi har tagit hänsyn till när vi säger upp honom, säger han.

Skälet till att mannen sägs upp är att mannen inte längre är folkbokförd på adressen och därmed inte anses ha behov av lägenheten.

Annons

– Enligt uppgift är han utvandrad och den andra personen som är folkbokförd på adressen kommer att få bo kvar i lägenheten, säger han.
Ärendet är inte avgjort i hyresnämnden.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.