HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utredning om förhandlingsavgift läggs ned

Lund Efter ett tips inledde Konkurrensverket en utredning om den förhandlingsavgift som landets hyresgäster betalar Hyresgästföreningen för att sköta de årliga hyresförhandlingarna. Verket ville undersöka om avgiften kunde vara ett brott mot lagen om offentlig upphandling.
Färdigförhandlat för i år. Hyresgästföreningens förhandlingschef konstaterar att hyreshöjningarna i år är de högsta sedan 2013.

Det var efter att en hyresgäst anmält det kommunala bostadsbolaget i Lund, LKF, till Konkurrensverket som utredningen om förhandlingsavgiften inleddes. Anmälaren menade att den hyressättningsavgift som bostadsbolaget tar ut av varje hyresgäst på 12 kronor per månad och sedan betalar till Hyresgästföreningen i själva verket handlar om betalning för en konsulttjänst. Därmed borde avgiften upphandlas enligt lagen om offentliga upphandlingar.

För LKF:s del handlar det om drygt 1,3 miljoner kronor per år men anmälarens inställning utmanade i förlängningen hela förhandlingssystemet. Hyresgästföreningen förhandlar i dag hyrorna för drygt 1 492 000 lägenheter i landet och hyresförhandlingarna upptar en betydande del av föreningens verksamhet.

Läs ocksåKonkurrensverket utreder avgift för hyresförhandlingar

Men nu har Konkurrensverket lagt ned utredningen. I sitt beslut konstaterar Konkurrensverket att förhållandet mellan LKF och Hyresgästföreningen i det här fallet regleras av Hyresförhandlingslagen och befintlig förhandlingsordning. Därmed faller det utanför Konkurrensverkets tillsynsuppdrag. Konkurrensverket konstaterar vidare att vilken hyresgästförening som helst kan ansöka om att få ingå i en förhandlingsordning. Det är hyresnämnden som tar det slutliga beslutet om vem som har rätt att ingå i en förhandlingsordning som sedan ger aktuell hyresgästförening rätt att förhandla hyrorna.

När utredningen först inleddes ställde sig Hyresgästföreningen undrande till att Konkurrensverket valt att gå vidare med anmälan. Att Konkurrensverket valt att lägga ner utredningen förvånar därför inte Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

– Det var ett både klokt och väntat beslut. Enligt hyresförhandlingslagen har vi rätt till en förhandlingsavgift. Sedan är det hyresgästerna själv som väljer vilken hyresgästorganisation som förhandlar för dem eller om de vill stå utanför systemet, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåKonkurrensverket kan straffa Ängelholmshem
Fakta: Avgift betalar hyresförhandlingarna
  • Hyressättningsavgiften på 12 kronor per månad betalas av alla hyresgäster, oavsett om man är medlem eller ej i Hyresgästföreningen.
  • Pengarna går till Hyresgästföreningen och används för att finansiera deras förhandlingsverksamhet.
  • Avgiften tas ut av den som förhandlar hyrorna, oavsett om det är just Hyresgästföreningen eller någon annan hyresgästorganisation.
  • Hyresgästföreningen förhandlar varje år hyran för cirka 1 492 000 lägenheter vilket i så fall skulle motsvara knappt 215 miljoner kronor per år i hyressättningsavgift.
Läs också Rörupphandling gick fel - Huge krävs på 220 000 i böter Utredning: Kommuners särkrav fördyrar bostadsbyggen Myndighet: För lite konkurrens när bostäder byggs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.