Annons

Konkurrensverket utreder avgift för hyresförhandlingar

Lund Varje år betalar landets hyresgäster tillsammans miljontals kronor till Hyresgästföreningen för att de ska sköta de årliga hyresförhandlingarna. Efter en anmälan utreder nu Konkurrensverket om förhandlingsavgiften kan vara ett brott mot lagen om offentlig upphandling.
Färdigförhandlat för i år. Hyresgästföreningens förhandlingschef konstaterar att hyreshöjningarna i år är de högsta sedan 2013.

En hyresgäst har anmält det kommunala bostadsbolaget i Lund, LKF, till Konkurrensverket. Anmälaren menar att den hyressättningsavgift som bostadsbolaget tar ut av varje hyresgäst på 12 kronor per månad och sedan betalar till Hyresgästföreningen i själva verket handlar om betalning för en konsulttjänst. Därmed borde avgiften upphandlas enligt lagen om offentliga upphandlingar.

För LKF:s del handlar det om drygt 1,3 miljoner kronor per år men anmälarens inställning utmanar i förlängningen hela förhandlingssystemet. Hyresgästföreningen förhandlar i dag hyrorna för drygt 1 492 000 lägenheter i landet och hyresförhandlingarna upptar en betydande del av föreningens verksamhet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Anmälan landade på Konkurrensverkets bord i höstas och nu har myndigheten valt att gå vidare med utredningen. I ett första skede handlar det om att få ett svar från LKF där man vill ta del av själva avtalet.

– Vi vill titta på avtalet och se om det är ett avtal eller ett kontrakt som är upphandlingspliktigt. I så fall vill vi veta hur bolaget har hanterat det. Sedan får vi se hur vi går vidare, säger Anders Larsson, utredare på Konkurrensverket.

Det skulle påverka mer än förhandlingarna mellan enbart Hyresgästföreningen och LKF.

Annons
Läs ocksåLKF: "Avgift för hyresförhandlingar följer lagen"

– Ja, en del av det här är också att se hur systemet ser ut generellt, säger Anders Larsson.

Hyresgästföreningen ställer sig undrande till att Konkurrensverket gått vidare och inlett en utredning.

– För mig låter det väldigt märkligt. Det verkar inte som om de har koll på lagen. Jag ställer mig djupt frågande till det här, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har enligt hyreslagen rätt att ta ut en hyressättningsavgift där det finns en förhandlingsordning. Den hyresgäst som inte vill låta Hyresgästföreningen förhandla hyrorna kan välja att göra det själv.

Annons

– Vi har rätt enligt lag att ta ut en skälig avgift för förhandlingarna i de fall det finns en förhandlingsordning, säger Erik Elmgren.

Hem & Hyra berättade i veckan om en hyresvärd och hyresgäster i Hässleholm som valt att sköta hyresförhandlingarna själva.

Fakta: Avgiften betalar förhandlingarna

Hyressättningsavgiften på 12 kronor per månad betalas av alla hyresgäster, oavsett om man är medlem eller ej i Hyresgästföreningen. Pengarna går till Hyresgästföreningen och används för att finansiera deras förhandlingsverksamhet. Avgiften tas ut av den som förhandlar hyrorna, oavsett om det är just Hyresgästföreningen eller någon annan hyresgästorganisation.

Hyresgästföreningen förhandlar varje år hyran för cirka 1 492 000 lägenheter vilket i så fall skulle motsvara knappt 215 miljoner kronor per år i hyressättningsavgift.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.