Annons

Väderprognosen styr värmen i Tyresöbostäder

Tyresö När kallfronten drar in över Tyresö är värmen redan påkopplad. Väderprognoser styr och hyresgästerna klagar mindre på kalla lägenheter. – Förut gick man och huttrade, nu har vi en behagligare temperatur hela tiden, säger Lennart Spång, som bor på Ekbacken.​

​En maskin som får veta när vädret slår om styr värmen i allt fler fastigheter i Tyresö Bostäder. På så sätt kan uppvärmningen ökas innan temperaturen dippar.

– Det har blivit betydligt bättre. Förut kom kylan och sedan gick elementen igång. Nu har vi en jämnare temperatur, säger Lennart Spång, hyresgäst på Ekbacken i Tyresö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Här på Ekbacken har man förutom väderprognosstyrning både tilläggsisolerat och bytt fönster. Återvinning av värme sker med värmeväxlare. Därmed har har man sparat 25-30 procent av energiåtgången i fastigheterna. Medeltal i bolaget är annars 7-10 procents besparing, berättar Tomas Särelind, teknisk chef i Tyresö Bostäder:

– Vi har bättre kontroll på flödena, tidigare eldade vi efter där det var kallast. På så sätt blir det en komforthöjning.

Annons

På tre år sparas 1,5 miljoner kronor och 78 491 kg koldioxid i minskade utsläpp.

Läs ocksåOm varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procentEn kvinna i ett kök med vattenkranen på.

– Vi får hoppas att det kan komma hyresgästerna till godo. Hittills har priserna höjts när energiförbrukningen gått ned, säger Lennart Spång, som också sitter i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Också klagomålen har minskat.

Annons

– Många klagar när det är kallt men inte när det är för varmt. Då öppnar man dörren i stället. Vi ska jobba för att det sparas på alla håll, säger Ann-sofie Eriksson, pressansvarig på Tyresö bostäder.

Läs ocksåPersienner bästa botemedlet mot värmebölja – men ingen självklarhet i din lägenhet
Läs också Deras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennerna Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet Hyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.