Annons

Väderprognosen styr värmen i Tyresöbostäder

Tyresö När kallfronten drar in över Tyresö är värmen redan påkopplad. Väderprognoser styr och hyresgästerna klagar mindre på kalla lägenheter. – Förut gick man och huttrade, nu har vi en behagligare temperatur hela tiden, säger Lennart Spång, som bor på Ekbacken.​

​En maskin som får veta när vädret slår om styr värmen i allt fler fastigheter i Tyresö Bostäder. På så sätt kan uppvärmningen ökas innan temperaturen dippar.

– Det har blivit betydligt bättre. Förut kom kylan och sedan gick elementen igång. Nu har vi en jämnare temperatur, säger Lennart Spång, hyresgäst på Ekbacken i Tyresö.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Här på Ekbacken har man förutom väderprognosstyrning både tilläggsisolerat och bytt fönster. Återvinning av värme sker med värmeväxlare. Därmed har har man sparat 25-30 procent av energiåtgången i fastigheterna. Medeltal i bolaget är annars 7-10 procents besparing, berättar Tomas Särelind, teknisk chef i Tyresö Bostäder:

– Vi har bättre kontroll på flödena, tidigare eldade vi efter där det var kallast. På så sätt blir det en komforthöjning.

Annons

På tre år sparas 1,5 miljoner kronor och 78 491 kg koldioxid i minskade utsläpp.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

– Vi får hoppas att det kan komma hyresgästerna till godo. Hittills har priserna höjts när energiförbrukningen gått ned, säger Lennart Spång, som också sitter i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Också klagomålen har minskat.

Annons

– Många klagar när det är kallt men inte när det är för varmt. Då öppnar man dörren i stället. Vi ska jobba för att det sparas på alla håll, säger Ann-sofie Eriksson, pressansvarig på Tyresö bostäder.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.
Läs också Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Persienner bästa botemedlet mot värmebölja – men ingen självklarhet i din lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.