Annons

Vägrade betala hyreshöjning – tvingas flytta

Trelleborg Hyresgästerna struntade i att betala hela hyran när hyresvärden höjde deras hyror med 160 respektive 120 procent. Det skulle de inte har gjort.
Foto: Anders Paulsson

Som Hem & Hyra tidigare har berättat betalade två hyresgäster i Trelleborg en kraftigt reducerad hyra. Skälet var bland annat att lägenheterna höll en lägre standard än normalt och att dusch endast fanns i fastighetens källare. Men även om de reducerade hyrorna på 1 000 kronor och 1 500 kronor var inskrivna i hyreskontrakten överensstämde de inte med de hyresnivåer som Hyresgästföreningen och hyresvärden hade förhandlat fram för lägenheterna.

När huset bytte ägare bestämde sig den nya hyresvärden sig för att ta ut hela den förhandlade hyran. För en av hyresgästerna innebar det en hyreshöjning med 160 procent på ett bräde, från 1 000 kronor i månadshyra till 2 600 kronor. För den andre hyresgästen höjdes hyran med 120 procent från 1 500 kronor till 3 300 kronor i månaden. Hyresgästerna vägrade betala eftersom de menade att hyresnivån på deras hyreskontrakt borde gälla. Hyresvärden sade upp deras kontrakt och vände sig till hyresnämnden där parterna möttes för ett par veckor sedan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag tycker det är skamligt gjort av honom, fruktansvärt dåligt. Han har bara kört över oss, sade en av hyresgästerna då.

Hyresnämnden frågade vid förhandlingen om det fanns möjlighet att hitta någon form av förlikning men ingen av parterna ville ge med sig fullt ut. Sedan dess har hyresvärden dragit tillbaka en av ansökningarna från hyresnämnden.

Annons

– Vi upptäckte att rutan för att förhandlingsordningen ska gälla inte var ikryssad på den enes kontrakt, säger hyresvärden.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Men hyresgästen kan inte pusta ut. I stället kommer hyresvärden att återigen vända sig till hyresnämnden med krav på en villkorsändring som skulle tvinga hyresgästen att acceptera den förhandlade hyran.

I det andra fallet har nu beslutet från hyresnämnden kommit. Hyresgästen tvingas flytta. Han har bara ett par veckor på sig att tömma lägenheten. Skälet är att han inte har betalat den förhandlade hyran och hyresnämnden konstaterar att det är just den som ska gälla och inte den hyra som står i hyreskontraktet.

Annons

– Jag vill inte framstå som den onda hyresvärden. Det är klart att det är synd om honom men han är vuxen och har själv valt att inte betala hyran som han ska, säger hyresvärden.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Hem & Hyra har försökt nå hyresgästen.

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.