Annons

Valår – detta vill Vägvalet i Borås

Västra Götaland ​Så här vill Vägvalet tackla bostadsfrågan lokalt. Svaren kommer från Kerstin Koivisto, gruppledare i kommunstyrelsen i Borås och Anna Grahn ledamot i kommunfullmäktige i Borås.

1. Vad vill ni göra åt bostadsbristen i Borås?
Via AB Bostäder vill vi bygga nya hyresrätter utan överlyx. För att göra det möjligt kan det vara nödvändigt med ägartillskott. Bra upphandling och sedan bygga själva. Enkla billiga funktionella lägenheter för framför allt studenter.

 

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
2. Hur vill ni att de kommunala bostadsbolagens vinst ska användas?
Till underhåll av det befintliga fastighetsbeståndet (för att inte hamna i det läget som råder i Rosengård). Alltså långsiktig ekonomisk planering.
 
3. Ska det finnas en politisk styrning även av de privata hyresvärdarna?
Önskvärt är en dialog och ett övergripande samarbete/samsyn och rimlig hyressättning utifrån de kommunala nivåerna. Men en politisk styrning är svår att genomföra. En viss del av beståndet in i en gemensam sökkö vore kanske önskvärt för att underlätta integrering och möjlighet för vissa grupper att som inte har stora egna kontaktnät.
 
4. Vad vill ni göra för bostadsområden med sämre rykte?
Fortsätta förädla beståndet. Stimulera nya entreprenörer att öppna butiker, mötesplatser, restauranger som lockar andra besökare till området. Därmed kan fördomar motarbetas och attityder förändras. Ta till vara på mångfalden som något positivt och spännande istället för
skrämmande.
 
5. Vad ska ni göra för att förenkla för ungdomar att hitta ett eget billigt boende?
Vi vill öppna en kommunal hemsida där kommunen och privata bovärdar kan annonsera och studenter och ungdomar kan kommunicera med andra om ett eventuellt delat boende under studier eller tipsa varandra. Vi bygger ju nu också en del studentlägenheter centralt.
 
6. Hur vill ni minska bostadssegregationen i Borås?
Se fråga 4 och 3. Man kan inte heller tvinga invandrare att inte bo med folk från sina egna länder. Vi vill göra områden så attraktiva att fler svenskar flyttar dit.
Att framöver blanda kommunala nybyggnationer med villor, bostadsrätter och hyresrätte. Vi tycker också det är viktigt att allmännyttans lägenheter får en bättre spridning i staden för att motverka bostadssegregation.
 
7. Är bostäder en viktig fråga inför valet?
Den påverkar många andra frågor indirekt men det är ingen huvudfråga i Borås, där situationen är relativt bra. Att däremot lära av historien och inte göra om samma misstag när vi bygger nytt.
 
8. Vilken bostadspolitisk fråga är viktigast att driva?
Att pågående och framtida nybyggnation gynnar mångfalden. Vad det gäller Borås är behovet också stort av studentlägenheter som i sin tur är viktigt för högskolans tillväxt och därmed stadens utveckling.
 
 

Annons
Läs också Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.