Annons

Välbeställda kan petas ur kön till Frihamnens billiga lägenheter

Göteborg Bara den med låg inkomst ska få bo i de allra billigaste lägenheterna i nya stadsdelen Frihamnen. Men frågan är hur det ska gå till.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Om några år är det fullt av lägenheter på piren i Frihamnen där Emil Heijel och Börje Karlsson lagt till med utbildningsfartyget m/s Origo. "Det blir som ett lotteri. Man är schysst mot några men inte alla. Bättre då att bygga för hela marknaden", tycker Emil när han får frågan om vem som ska få bo i de billigaste hyresrätterna.

Snart tornar byggkranarna upp sig i Frihamnen. Om fem år, lagom till Göteborgs 400-årsjubileum, ska de första 1 000 bostäderna stå klara.

För att alls få bygga har de utvalda byggherrarna fått lova att pressa priset rejält på var fjärde hyresrätt. Syftet är att skapa en blandad stadsdel redan från början. Men hur de billiga, centralt belägna lägenheterna ska befolkas har hittills varit en knäckfråga.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi måste ha en modell om vi inte bara vill bygga nya gräddhyllor där de med stark inkomst flyttar in. Som politiker måste vi våga prova något nytt, säger Mattias Jonsson (S), ordförande för det kommunala bolaget Älvstranden som äger marken.

Sannolikt införs därför ett inkomsttak via Boplats Göteborg, så att bara den med en lägre inkomst kan bli aktuell som hyresgäst. Därmed går man före i kön, eftersom de med längst kötid ofta har betydligt högre inkomster.

Annons

– En idé vi tittar på nu är att sätta inkomsttaket till 3–4 gånger hyran, säger Kristian Käll, processledare för social hållbarhet på Älvstranden.

Läs ocksåHyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhetMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.

För de billigaste lägenheterna motsvarar det en månadsinkomst på 17 500–23 300 kronor.

Idén om ett inkomsttak är hittills oprövad i den här omfattningen. Modellen påminner om så kallad social housing: offentligt subventionerade bostäder för hyresgäster med svag ekonomi, ofta kombinerat med marknadshyror för övriga.

Det är hittills alla svenska riksdagspartier emot – så även Älvstrandens ordförande Mattias Jonsson, som också är riksdagsledamot. Att byggherrarna själva låter dyrare bostäder kompensera de billigare är inte samma sak, menar han.

Annons
Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

– Det går inte att jämföra. Här är det inte allmänna medel som subventionerar. Vi utmanar marknaden. Jag kan inte komma på någon bättre lösning.

LÄS MER
Hyresgästföreningen varnar: ”För stort risktagande”

Fakta: Nybyggt till låg hyra

Varannan hyresrätt i Frihamnen får hyrestak på olika nivåer. Månadshyran för en nybyggd trea på 70 kvadratmeter landar därmed på 5 833 eller 8 167 kronor.
Utan hyrestak beräknas samma nybyggda lägenhet kosta minst 10 792 kronor i månaden vid inflyttning.
Siffror i 2014 års penningvärde.

Läs också Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna Göteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxen
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.