Annons

Valfrågan: Ska staten hjälpa renovera miljonprogrammet?

Nyheter Valet och bostäderna. Hem & Hyra ställer frågor om bostadspolitik och hyresrätter till de svenska partierna. Så här svarar de om miljonprogrammet.
Foto: Montage

Fråga: Ska staten subventionera renoveringen av miljonprogrammet?

Metod: Vi har skickat frågor till respektive partis bostadspolitiska talesperson. Så här svarar de.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

LÄS MER: Hur ska flyttkedjorna öka?

LÄS MER: Ska hyresgästernas inflytande stärkas vid renoveringar?

LÄS MER: Ska det bli lättare att göra något åt dåliga värdar?

Läs ocksåValfrågan: Hur ska flyttkedjorna öka?

LÄS MER: Ska reglerna för hur hyrorna sätts ändras?

Annons

Centerpartiet. Nej. Däremot behöver skattereglerna vara utformade så att fastighetsägarna kan bedriva en långsiktig förvaltning av bostäder.

Kristdemokraterna. Nej, subventioner är otillräckliga och har dålig träffsäkerhet. Vi anser att det finns anledning att pröva de tyska energisparlånen där staten tillhandahåller förmånliga energi-
sparlån till fastighetsägare för energiinvesteringar i bostäder. Där har hundratusentals bostäder rustats upp på det sättet.

Läs ocksåValfrågan: Ska det bli lättare att göra något åt dåliga hyresvärdar?

Liberalerna. Nej. Det är fastighetsägaren som ansvarar för skötsel och underhåll, inte staten. Många värdar (både kommunala och privata) har tagit ett stort ansvar för att underhålla och renovera sina fastigheter.

Miljöpartiet. Ja, det statliga renoveringsstödet som vi infört tycker vi är bra. Vi vill också ställa om rot till renovering som minskar klimatpåverkan. Vi har också tillsatt en utredning för att se över en modell för energisparlån.

Moderaterna. Nej.

Annons

Socialdemokraterna. Ja. Den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar 1 miljard kronor årligen för renovering och energieffektivisering,

Sverigedemokraterna. Nej, det ligger på kommunerna att planera för framtida underhåll.

Vänsterpartiet. Det görs redan. Men tyvärr bara av egnahem och bostadsrätter genom rot-bidrag. Vänsterpartiet och regeringen har infört ett stöd till hyresrätterna också, men det är för litet. Vi vill att det utökas och förenklas.

Läs också Valfrågan: Ska reglerna för hur hyrorna sätts ändras? Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.