HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Var sjunde vill hyra ut ett rum

Nyheter Var sjunde hyresgäst kan tänka sig att ha en inneboende. Inte bara för att få hjälp med hyran, visar Hem & Hyras undersökning.

Så här när höstterminen startar uppmanas de som bor på studentorter att hyra ut rum till bostadssökande unga. Och många kan tänka sig att göra det.

Undersökningsföretaget Skop har frågat 1 000 av Hem & Hyras läsare om deras inställning till att hyra ut rum i sin lägenhet.

Läs ocksåBandidosmedlem tog ut 303 000 i hyra av inneboende – jagas av skattmasen

Sju procent svarade att de redan hade haft inneboende.

Fjorton procent kunde tänka sig att ha det.

Annons

Undersökningen visar också att hälften i så fall skulle hyra ut rum för att hjälpa släktingar eller andra bostadslösa. Bara drygt var fjärde hyresgäst skulle göra det för pengarnas skull. De främsta skälen var, enligt svaren:

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”
  • För att hjälpa bostadslösa släktingar (31 procent).
  • För att få bättre ekonomi (28 procent).
  • För att göra en insats för bostadslösa i allmänhet (17 procent).
  • För att få sällskap (8 procent).
  • För att man har onödigt stort (6 procent).

Tio procent har angett andra orsaker, som att man vill hjälpa vänner eller för att man är borta mycket och det är bra om någon ser till bostaden.

Även om det skulle stå annat i kontraktet har hyresgäster rätt att ha inneboende, så länge man själv verkligen bor kvar i lägenheten. Däremot kan man inte ta ut vilken hyra som helst. Om man till exempel hyr ut halva lägenheten gäller halva hyran, plus kostnader för sådant som el och bredband och ett påslag på maximalt 10-15 procent för eventuella möbler.

En snabb genomgång av annonser på internetsajten Blocket tyder på att många begär betydligt mer än så. I så fall kan den inneboende klaga hos hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåBluffen som sprack: Påhittad inneboende dolde svart städlönKvinnan hävdar att familjen haft en inneboende som betalat upp till 20 000 kronor i månaden i hyra. I själva verket kommer pengarna från svart städjobb, enligt Skatteverket.

– Då riskerar man att tvingas betala tillbaka de pengarna i efterhand. Det är ganska vanligt, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Hem & Hyra har samlat tips, råd och avtalsmallar för dig som vill ha inneboende. Du hittar dem här.

Läs också Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Inneboende bodde kvar med hyresvärd efter att ha anmält honom: "Dålig stämning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.