Annons

Var sjunde vill hyra ut ett rum

Nyheter Var sjunde hyresgäst kan tänka sig att ha en inneboende. Inte bara för att få hjälp med hyran, visar Hem & Hyras undersökning.

Så här när höstterminen startar uppmanas de som bor på studentorter att hyra ut rum till bostadssökande unga. Och många kan tänka sig att göra det.

Undersökningsföretaget Skop har frågat 1 000 av Hem & Hyras läsare om deras inställning till att hyra ut rum i sin lägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sju procent svarade att de redan hade haft inneboende.

Fjorton procent kunde tänka sig att ha det.

Annons

Undersökningen visar också att hälften i så fall skulle hyra ut rum för att hjälpa släktingar eller andra bostadslösa. Bara drygt var fjärde hyresgäst skulle göra det för pengarnas skull. De främsta skälen var, enligt svaren:

Läs ocksåSå vill regeringen stoppa överfulla "madrasslägenheter" - nu införs tuffare regler mot inneboendeInneboende begränsas i hyreslagen. Bild på madrassboende och lagbok.
  • För att hjälpa bostadslösa släktingar (31 procent).
  • För att få bättre ekonomi (28 procent).
  • För att göra en insats för bostadslösa i allmänhet (17 procent).
  • För att få sällskap (8 procent).
  • För att man har onödigt stort (6 procent).

Tio procent har angett andra orsaker, som att man vill hjälpa vänner eller för att man är borta mycket och det är bra om någon ser till bostaden.

Även om det skulle stå annat i kontraktet har hyresgäster rätt att ha inneboende, så länge man själv verkligen bor kvar i lägenheten. Däremot kan man inte ta ut vilken hyra som helst. Om man till exempel hyr ut halva lägenheten gäller halva hyran, plus kostnader för sådant som el och bredband och ett påslag på maximalt 10-15 procent för eventuella möbler.

En snabb genomgång av annonser på internetsajten Blocket tyder på att många begär betydligt mer än så. I så fall kan den inneboende klaga hos hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåKvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

– Då riskerar man att tvingas betala tillbaka de pengarna i efterhand. Det är ganska vanligt, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Hem & Hyra har samlat tips, råd och avtalsmallar för dig som vill ha inneboende. Du hittar dem här.

Läs också Inneboende tvingade under knivhot man på pengar – döms för människorov Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.