HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd kom på oväntat besök – nu riskerar familj förlora två lägenheter

Kävlinge I faderns lägenhet bor hans son, i sonens lägenhet bor hans bror och fadern själv bor hos sin fru. Tre olika adresser med boende som inte matchar folkbokföringens register. Upptäckten gjordes när värden kom på besök.
Foto: Gry Ellebjerg

Konflikten gäller ursprungligen en tvåa på 59 kvadrat som hyrs av mannen som fortsättningsvis kommer att benämnas som fadern.
Det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge, KKB hävdar i skrivelsen till hyresnämnden att de gjort ett antal spontanbesök på adressen. Ingen av gångerna var förstahandshyresgästen på plats. När värden kontaktade fadern för att reda ut vad som hänt kom de överens om att träffas.

På mötet berättade fadern att han har en stor familj på sju barn plus barnbarn. Först hävdade han enligt KKB att de tillbringar dagarna tillsammans i hans frus lägenhet som är en femrummare. Men att de sover i sina egna lägenheter. Han sa att de haft planer på att ansöka om lägenhetsbyte men att det aldrig blivit av. Först vid mötets slut erkänner fadern att han bor hos sin fru. Värden upplyser honom då om vilka regler som gäller för andrahandsuthyrning och att han kan få sitt ärende prövat i hyresnämnden.

Läs ocksåAtt hyra ut i andrahand – så fungerar nya lagen

Utöver faderns lägenhet gjorde KKB även ett antal spontanbesök hos sonens lägenhet, en etta på 34 kvadrat. Men den som öppnade där var inte samma person som står på kontraktet utan hans yngre bror. Sonen som är den ursprungliga lägenhetsinnehavaren bor istället i faderns lägenhet tillsammans med sin fru och deras barn.

Det kommunala bostadsbolaget hävdar att i båda fallen hyrs lägenheterna ut olovligt i andrahand. Nu har båda hyreskontrakten sagt upp till den 31 december 2020. Socialtjänsten är informerad och respektive hyresgäster har inte skickat in något yttrande till hyresnämnden. Något sammanträdesdatum är ännu inte satt.

Fakta: Skärpningar för andrahandsuthyrning

Lagtexten förtydligar att andrahandshyran inte får vara högre än hyresgästens egen hyra med eventuellt tillägg för möbler (max 15 procent) och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband.

Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte chans att rätta sig.

Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.

Den som hyr ut utan tillåtelse från hyresvärden kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.

Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Läs också Tänk på det här innan du hyr ut Checklista mot otillåten andrahandsuthyrning Råttor och kriminella intog lägenhet i Mölndal Airbnb-bluffen: Bedragare använder falska annonser och fejkprofiler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.