HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd kräver pengar från död hyresgästs tidigare sambo

Nyheter Amanda missade att säga upp kontraktet när hon flyttade från sin våldsamme sambo. När den tidigare sambon senare plötsligt avled, krävde den privata hyresvärden henne på över 150 000 kronor för skador och obetalda hyror som mannen lämnade efter sig. Ärendet har varit uppe två gånger i hyresnämnden.
Foto: Anna Hultberg
En kvinna i Örebro län har blivit återbetalningsskyldig efter att hon missat att säga upp lägenheten när hon flyttade från sin sambo.

I en månad hann kvinnan som vi kan kalla Amanda, bo tillsammans med sin pojkvän i huset de hyrde av en privat hyresvärd på en liten ort i Örebro län. Sedan fick hon nog och lämnade mannen.

Strax efter att hon flyttat fick den tidigare sambon kontaktförbud med Amanda och mitt i livstumultet tänkte hon inte på att skriva till hyresvärden för att häva hennes del av hyreskontraktet.

Läs ocksåNorrlands jurister ger eleverna lektion i Hemkunskap

Det var först när hon fick en påminnelse om en obetald hyra som hon kontaktade sin tidigare hyresvärd och berättade att hon redan flyttat ut.

– Jag ringde honom och berättade att jag flyttat och sa att jag inte kunde komma dit på grund av kontaktförbudet, säger Amanda.

Ett drygt halvår senare fick hon på omvägar veta att hennes tidigare sambo plötsligt avlidit.

Läs ocksåNy metod ska minska antalet vräkningar i Kalmar

– Trots kontaktförbudet blev jag så klart oerhört ledsen, det här var en människa som jag levt tillsammans med i flera år, säger Amanda.

Mitt i sorgen och chocken över det plötsliga dödsfallet, hörde hyresvärden av sig till Amanda med ett krav på över 155 000 kronor. Det gällde skadegörelse och obetalda hyror som den tidigare sambon lämnat efter sig.

Hyresvärden menar nämligen att Amanda inte alls sagt upp kontraktet. Han hävdar också att hon varit i huset och deltagit i skadegörelsen – som bland annat består i att köksluckor målats om på ett sätt att de måste bytas ut helt.

Läs ocksåStora skillnader i boansvar för ensamkommandeFarhad står med en kopp i handen och blickar från sin bostad ut på ett vintrigt Örebro.

– Det är ju absurt att påstå att jag skulle åkt hem och målat köksluckor hos en man som jag är rädd för och som har kontaktförbud med mig, säger Amanda.

Amanda bestred kravet om de 155 000 kronorna och hyresnämnden avgjorde till hennes fördel. Amanda trodde därmed att hon skulle få lugn och ro.

Men trots beslutet i nämnden vände sig hyresvärden till Amanda igen för att få ut pengarna.

– Jag orkar snart inte med detta mer. Först lyckades jag ta mig ur ett förhållande, sedan sorgen över min ex-sambos dödsfall och sedan dessa krav. Nu har han sagt att han ska gå vidare till tingsrätten för att få sina pengar. Jag hävdar att pengarna ska tas ur dödsboet, säger Amanda.

Hyresrådet Christer Grönevall säger att det är ett ovanligt ärende på flera sätt. Dels hör det inte till vanligheterna att samma ärende kommer upp två gånger. Men det är också ovanligt att en ex-sambo får ersättningskrav när lägenheten har förstörts efter sambons avflyttning.

– Fallet är intressant. Ska en lugn och städad hyresgäst hållas ansvarig när en våldsam partner förstör i bostaden? Enligt praxis från en dom i hovrätten är hyresgäster inte solidariskt ansvariga, och därför lämnade vi förlikningsförslag att hon inte hade något betalningsansvar för skadegörelsen, säger han.

Trots beslutet i hyresnämnden vände sig alltså hyresvärden återigen till Amanda med kravet att hon skulle betala skulden. Amanda i sin tur tog fallet till hyresnämnden ännu en gång, där ärendet nyligen togs upp.

Den här gången beslutade nämnden att Amanda ska betala drygt 8 000 kronor för en obetald hyra som uppstod i samband med att hon flyttade ut. För det var först när påminnelsen för den hyran kom, som hon ringde hyresvärden och meddelade att hon inte längre bodde kvar.

– När bägge står på ett hyreskontrakt är det viktigt att den som flyttar kommer ihåg att säga upp sin del av kontraktet och att det skrivs ett nytt mellan hyresvärden och den som bor kvar, påminner hyresrådet Christer Grönevall.

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresvärden som säger att han inte vill kommentera varför han vänt sig till Amanda med sina krav. Han vill heller inte kommentera uppgiften om att han kommer gå vidare till tingsrätten för att få pengarna han anser att Amanda är skyldig honom.

Läs också Snabb inkasso hos Vätterhem - omdiskuterad metod Brist på parkeringsplatser i Hultsfred

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.