HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd polisanmäler anställd som tog svarta pengar

Avesta En anställd hos Nya Byn har polisanmälts av företaget för att ha tagit emot en miljon kronor av hyresgästerna. Mellan 6 000 och 15 000 kronor per kontrakt har personen tagit ut.
Nya Byn i Krylbo AB har polisanmält en anställd som misstänks för att olagligen ha tagit emot en miljon kronor av företagets hyresgäster. Arkivfoto: LENA MATTSSON

Polisanmälan gjordes efter ett möte mellan företaget och 140 av hyresgästerna. På mötet framkom uppgifter om att runt 150 hyresgäster betalat extra för att få hyreskontrakt hos Nya Byn, för att få byta lägenhet och till och med för att få fel åtgärdade.

– Det här är ett oerhört grovt brott, de som tagit pengarna är hjärtlösa människor som utnyttjat medmänniskor i den svåraste av situationer, säger Nya Byn Krylbos vd Christian Kirkman-Möller.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Enligt företagets egna undersökningar och intervjuer med hyresgäster har den anställde haft hjälp av flera personer som Kirkman-Möller kallar kriminella. 

– De har hotat hyresgästerna med att de skulle hamna i fängelse om de berättade att de betalat svarta pengar och det har dessutom förekommit hot om våld när hyresgäster påpekat brister i lägenheterna.

Den misstänkte anställde har jobbat på företagets kontor i ett år och penningsummorna ska ha ökat i snabb takt de senaste månaderna.

Läs ocksåMän förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisenExteriörbild på Öbos huvudkontor. Infällt i bilden syns två svarta silhuetter med texten "Går fri" respektive "dömd" under.

Enligt Christian Kirkman-Möller har verksamheten bland annan fungerat så att när hyresgästerna betalat sin första hyra har de dessutom betalat extra pengar som den anställda behållit. Det har funnits kvitton på inbetalda hyror men summorna hyresgästerna betalat har överstigit den verkliga hyran med allt från 6 000 till som mest 15 000 kronor.

– Vi har många hyresgäster som kommer från länder där det är regel att betala extra utan kvitto så flera av dem har inte reagerat på det. Vi har också en hög kontanthantering då många inte har eget bankkonto eller kommer från en kultur där man inte litar på bankväsendet, säger Christian Kirkman-Möller apropå att svarta pengar funnits i omlopp under så lång tid.

På polisen i Avesta tror man att utredningen kommer att kräva minst tre månaders arbete för ett halvdussin poliser. Bland annat ska 40 vittnen höras och de flesta förhören måste ske med tolk.

Läs ocksåSäljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

Ingen av de hyresgäster som betalat svart kommer att sägas upp från sina lägenheter eller har andra följder att vänta. Det är inte olagligt att betala för ett kontrakt men däremot är det ett lagbrott att sälja kontrakt. Läs mer om svarta kontrakt och svarta pengar i samband med lägenhetsuthyrning här.

Nya Byn har 700 lägenheter i Krylbo och Karlbo i Avesta kommun. Ärendet utreds av Riksenheten mot korruption i Stockholm. 

Fakta: Tidigare artiklar om Nya Byn Krylbo AB

5 maj 2015 Kommunen planerar översyn av Nya Byns lägenheter.

9 mars 2015 Nya Byn undgick konkurs. 

25 februari 2015 Gamla Byn stämmer Nya Byn.

Läs också Efter månader av störd sömn tog Dick ett snack med epa-raggarna – ”Var väldigt nervös” Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.