Annons

Värden kollar ditt rykte

Blekinge Har du betalt hyran i tid? Eller har du spelat lite för hög musik lite för sent? Det är sådant som din nya hyresvärd kan kontrollera innan du får hyreskontrakt.
Foto: Linda Alfons
Stephanie Hallander, med hunden Hamra, tycker att det är bra att bostadsbolag tar referenser på blivande hyresgäster. ”Jag skulle inte vilja hyra ut till vem som helst,” säger hon och tycker att det är viktigt att bostadsbolagen bland annat kontrollerar att hyresgästen tidigare har betalat hyran i tid.

Hem & Hyra har frågat alla kommunala bostadsbolag och de största privata bolagen i Blekinge och Kalmar län ifall de tar referenser på blivande hyresgäster. 55 procent av bolagen svarar ja eller ibland och alla tar kreditupplysning.

Vimarhem i Vimmerby tar i ungefär vart femte fall referenser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är om man ser att det finns lite frågetecken på den ekonomiska upplysningen, säger Åsa Johansson på uthyrningen.

De som nekas hyreskontrakt gör det främst av ekonomiska skäl.

– Men det kan vara tidigare misskötsamhet hos oss.

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Går det att bemöta en dålig referens, till exempel ifall man blivit osams med sin förra hyresvärd?

Annons

– De kan ju ha kommit på kant med varandra, men därför är det inte säkert att det är en dålig hyresgäst, man kan komma på kant med vem som helst, säger Åsa Johansson.

De uppgifter en tidigare hyresvärd kan lämna är mest ekonomiska. Men finns det ett beslut  angående en störning som lett till vräkning ligger det knappast på plussidan.

Läs ocksåLättare att få hyra när Kabo ändrade sina uthyrningskrav

Torsås bostads tar för det mesta inte referenser. Bolaget är litet och det enda bostadsbolaget i Torsås kommun som inte heller är särskilt stor. Behovet är inte så stort eftersom de flesta som söker bostad hos Torsås bostads redan är kända.

Men det finns också andra skäl till att inte ta referenser.

– Vi tycker inte att svaren vi får är så bra. Det är sekretess på saker som kan leda till men för den sökande. Om det är bra så är det okej, men om det är något som inte är bra får man inte veta det för det kan vara till men för hyresgästen, säger Eva Johansson, som är ansvarig för uthyrningen hos Torsås bostads.

Annons

När andra bolag ringer för att ta referenser kan alltså Torsås bostads inte alltid stå till tjänst med upplysningar. Åtminstone ifall det nu skulle vara så att det inte rör sig om en skötsam hyresgäst.

Kreditupplysning tar Torsås bostads däremot alltid. Om de då är tveksamma till hyresgästens ekonomiska situation kan det bli tal om att någon får gå i borgen för hyresgästen.

Det har också hänt att de ringt upp arbetsgivare då den blivande hyresgästen uppmanat dem att göra det.

Kräver ni goda referenser? Ja Nej Ibland
Blekinge
Karlshamnsbostäder Har avböjt att svara.
Karlskronahem Tidigare boende som ett exempel.
Olofströmshus Nej
Ronnebyhus Nej
Sölvesborgshem Ja
Kalmar
Bostadsbolaget Ja
Byggebo Nej
Emmaboda bostads Ja
Hultsfreds bostäder Skulder/betalningsanmärkningar?
Högsby bostads Betalningshistorik? Störningar?
Kalmarhem Nej
Mönsterås bostäder Nej
Mörbylånga bostads Nej
Nybro bostads Ibland.
Torsås bostads Nej
Vimarhem Om osäker på personen.
Privata
CA fastigheter Ja
Gallionen Ja
HSB sydost Komplettering av kreditupplysning.
Studentbostäder Nej
Stångåkonsult Nej

Fakta: Inte bara inkomst räknas

Hem & Hyra har kartlagt hur vanligt det är att bostadsbolag kräver goda referenser av dig som hyresgäst innan hyreskontraktet skrivs på. Av 21 bostadsbolag som verkar i Blekinge och Kalmar län är det 9 som svarar att de inte kräver referenser, 5 kräver alltid referenser, medan 6 gör det ibland. Karlshamnsbostäder har avböjt att svara på Hem & Hyras enkät med hänvisning till att det inte går att ge generella svar.

Samtliga bolag gör även någon form av ekonomisk prövning.

Läs också Sabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.