HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värden tog ut för höga hyror

Norrköping Sebastian hyrde ett rum där han varken kunde sova eller fick vara i fred. Uthyraren tog dessutom ut över 20 000 kronor för mycket i hyra. Pengar han nu hoppas kunna få tillbaka.
Foto: Jakob Kindesjö
Ena Hodzic, jurist på Hyresgästföreningen i Norrköping, berättar att hyresgästen nu kan få tillbaka över 20 000 kronor.

Under höstterminen 2016 var Sebastian Eriksson på jakt efter en bostad för sina studier i Norrköping. Via en annons på nätet kom han i kontakt med en 62-årig kvinna som hyrde ut ett rum i sin lägenhet. Sebastian skulle betala 4.000 kronor i månaden och även sätta in 12.000 kronor som deposition på hennes konto.

–Det kändes helt okej, det var en äldre tant och hennes son som bodde där och de verkade trevliga, berättar han.

Läs ocksåStudenter kräver halva hyran tillbaka

Kvinnan hyrde ut trean till flera inneboende medan hon och sonen bosatte sig i vardagsrummet. Förhållandena i bostaden visade sig bli något helt annat än vad Sebastian hade tänkt sig.

– De var uppe sent på nätterna och tittade på tv och väsnades. Sedan hade de fåglar och hundar som förde liv. Det gick inte att sova, jag kanske sov tre–fyra timmar per natt, säger han.

Enligt Sebastian blev han väldigt begränsad i vad han fick göra i lägenheten. Han fick exempelvis inte sätta upp sitt namn på dörren, använda kylskåpet och garderoben och inte ta ned några tavlor i sitt rum.

Läs ocksåHyresgäst kräver tillbaka överhyra - nekas återbetalning

– De skulle ha fri tillgång till balkongen som fanns i mitt rum, så därför fick jag inte ha det låst. De kunde komma in när som utan att knacka. Man hade inget privat utrymme alls, säger han.

Efter elva månader flyttade Sebastian, men då ville kvinnan inte betala tillbaka hans deposition. Han tog då kontakt med Hyresgästföreningen som såg att det fanns flera felaktigheter i uthyrningen.

– Det var flera omständigheter, som att han hyrde ett rum där han inte fick vara i fred. Och att hyran var orimligt hög i jämförelse med vad lägenheten kostade, säger Ena Hodzic, jurist vid Hyresgästföreningen i Norrköping.

Läs ocksåSamtrygg förmedlade lägenhet med överhyra

Föreningen tog ärendet till hyresnämnden, som kunde konstatera att kvinnan nästan tagit ut dubbla hyror. Sebastians rumshyra för drygt tio kvadratmeter på 4.000 kronor stod för 65 procent av vad kvinnan betalade för hela lägenheten. Enligt nämnden är en skälig hyra för rummet i stället 2.500 kronor.

Beslutet innebär att kvinnan nu måste betala tillbaka 21.100 kronor med ränta till Sebastian. Varken kvinnan eller hennes bekant, som Sebastian skrev kontraktet med, dök upp när nämnden prövade ärendet.

– Jag har inget med det här att göra, jag har bara hjälpt henne med kontraktet, säger kvinnans bekant.

Hem & Hyra har försökt att nå den 62-åriga kvinnan för en kommentar men inte lyckats. Några pengar har Sebastian ännu inte fått tillbaka och skulden kan nu bli en fråga för kronofogden. Om han kommer att kunna få tillbaka depositionen på 12.000 kronor är ännu oklart. Uthyraren hävdar att han orsakat skador på en säng i lägenheten för 15.000 kronor. Något som Sebastian starkt ifrågasätter.

– Jag fotografera rummet innan jag flyttade ut och det var inget fel på sängen då. Och att en gammal sliten säng skulle vara värd så mycket känns rätt tveksamt, säger han.

Enligt Hyresgästföreningen kan återbetalning av depositionen bli en fråga för tingsrätten. Om det blir så i det här fallet är inte klart.

Fakta: Tips om värden kräver deposition

• För att en hyresvärd ska få ta ut deposition krävs särskilda skäl. Är det för att täcka skador i bostaden eller som säkerhet för utebliven hyra? Det svarar på frågan om när beloppet ska betalas tillbaka.
• Om hyresvärden kräver deposition för att hyresgästen t.ex. är arbetslös och hyresgästen sedan skaffar ett jobb blir hyresvärden återbetalningsskyldig.
• Depositionens storlek måste vara rimlig i förhållande till det som hyrs ut. Normalt en-tre månadshyror.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också 6 500 norrlänningar återbetalningsskyldiga Miljonregn över Dalahyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.