Annons

Värden vägrar lämna ut fler nycklar – hyresgästen går till domstol

Malmö Mannen menar att han inte längre kan ta sig in i sin bostad på Seved. Värden vill inte hjälpa till och menar att hyresgästen bedriver uthyrningsverksamhet.
Foto: Anders Paulsson

Han är slarvig och tappar ofta bort sina nycklar, det medger den missnöjda hyresgästen. Men nu vill han ha nya och menar att det är värdens skyldighet att fixa fram en extra uppsättning. Han har bett hyresnämnden om hjälp med att lösa problemet “så jag kan komma hem”, som han uttrycker det i sin ansökan.

Låssystemet i fastigheten byttes förra våren för att stänga ute tjuvar och vandaler som orsakade problem i huset. Hyresvärden gav mannen tre nya nycklar. Det är de båda parterna överens om. Men det är också det enda.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästen ska ha uppgett att två av nycklarna senare stals i tvättstugan när han gick iväg för ett toalettbesök. Men värden trodde inte på det och kontrollerade bokningslistan och en övervakningsfilm och vare sig spår av hyresgäst eller nyckelstöld. En osannolik historia, menade värden och vägrade lämna ut fler nycklar. Men konflikten fortsatte och värden gav med sig och lämnade ut tre nya exemplar. Men dessa blev inte heller kvar.

Annons

I bakgrunden till fastighetsägarens ovilja ligger anklagelser om att mannen har flera inneboende, att han bedriver en uthyrningsverksamhet och att detta är den egentliga orsaken till behovet att nya nycklar. Hyresgästen har ännu inte svarat på värdens uppgifter.

Men hur slarvig får då en hyresgäst vara?

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Det anses vara något av god sed i branschen att de boende får en uppsättning på tre nycklar men det finns inget lagstöd för detta. Behöver en hyresgäst fler kan det vara möjligt men beroende på hur förlusten har gått till och hur låssystemet ser kan det innebära en extra kostnad för hyresgästen.

Annons

Hyresnämnden har tolkat mannens ansökan som ett åtgärdsföreläggande, att nyckelbristen skulle kunna vara en brist i boendet. En värd är skyldig att åtgärda brister men det lämnar ändå öppet för att slutkostnaden kan landa på lägenhetsinnehavaren, om nycklarna försvunnit genom vårdslöshet

Läs också Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.