HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värdens ansvar om du faller

Dalarna En enkel tur till soprummet blev 12 dagar på sjukhus för Thorbjörn Jonsson i Delsbo. Ett år efter fallet har han fortfarande värk. Men någon ersättning har han inte fått.
Foto: Britt Mattsson
Snart är halkan här igen, så se upp! Om du halkar på grund av din hyresvärds slarv kan du får ersättning. (Bilden är arrangerad.)

Två dagar före julafton 2012 var Thorbjörn Jonsson på väg att slänga sopor och halkade utanför soprummet. Han bröt ett lårben och en överarm och låg på sjukhus till den 2 januari och sedan på en rehabavdelning.

– Ja, det var den julhelgen det! Det var blankis med ny pudersnö på och jag bor ensam så jag hade ingen hjälp hemma heller, berättar Thorbjörn Jonsson.

Läs ocksåHyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst”Faksimil "Ansökan om exekutiv försäljning" för hus i Örkelljunga och Skånes Fagerhult. Hyresgästen Magnus Nyh.

Att få ut ersättning från hans eget försäkringsbolag var inga problem. Men hyresvärdens, kommunala Hudiksvallsbostäders, försäkringsbolag menar med stöd av SMHI att det inte var halt i Delsbo när Thorbjörn föll och vill därför inte betala ut någon ersättning.

– Jag har fortfarande ont och äter starka tabletter när det är som värst. Något slags ersättning för sveda och värk tycker jag att jag borde få, säger Thorbjörn Jonsson.

Gustaf Lantz, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala, driver Thorbjörns ärende:

Läs ocksåLungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpenLungsjuka Anneli är fast i sin lägenhet hos Primula

– Det har dragit ut på tiden, det är mycket papper som ska skickas fram och tillbaka. Nu hoppas vi på ett positivare svar från försäkringsbolaget, vi har bland annat talat med vittnen till olyckan. Men blir det nej igen får vi gå vidare till domstol.

Hudiksvallsbostäder har avböjt att kommentera. 

Fakta: Tips mot halka

Använd bra vinterskor och broddar eller andra halkskydd.
Tipsa dina grannar när du märker att det är halt.
Be värden om extra sand att ställa vid porten och påtala om du sett hala fläckar till exempel vid takdropp.

Läs också Stephanie drogs inför rätta för trasig tapet – här är advokaten som stämmer sina hyresgäster: ”Satt det i system” Hyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten I 17 år har de bott hos kärnkraftverket – nu måste de flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.