HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värdens ansvar om du faller

Dalarna En enkel tur till soprummet blev 12 dagar på sjukhus för Thorbjörn Jonsson i Delsbo. Ett år efter fallet har han fortfarande värk. Men någon ersättning har han inte fått.
Foto: Britt Mattsson
Snart är halkan här igen, så se upp! Om du halkar på grund av din hyresvärds slarv kan du får ersättning. (Bilden är arrangerad.)

Två dagar före julafton 2012 var Thorbjörn Jonsson på väg att slänga sopor och halkade utanför soprummet. Han bröt ett lårben och en överarm och låg på sjukhus till den 2 januari och sedan på en rehabavdelning.

– Ja, det var den julhelgen det! Det var blankis med ny pudersnö på och jag bor ensam så jag hade ingen hjälp hemma heller, berättar Thorbjörn Jonsson.

Läs ocksåBjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand

Att få ut ersättning från hans eget försäkringsbolag var inga problem. Men hyresvärdens, kommunala Hudiksvallsbostäders, försäkringsbolag menar med stöd av SMHI att det inte var halt i Delsbo när Thorbjörn föll och vill därför inte betala ut någon ersättning.

– Jag har fortfarande ont och äter starka tabletter när det är som värst. Något slags ersättning för sveda och värk tycker jag att jag borde få, säger Thorbjörn Jonsson.

Gustaf Lantz, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala, driver Thorbjörns ärende:

Läs ocksåDu ska inte betala när olyckan beror på värdens slarv

– Det har dragit ut på tiden, det är mycket papper som ska skickas fram och tillbaka. Nu hoppas vi på ett positivare svar från försäkringsbolaget, vi har bland annat talat med vittnen till olyckan. Men blir det nej igen får vi gå vidare till domstol.

Hudiksvallsbostäder har avböjt att kommentera. 

Fakta: Tips mot halka

Använd bra vinterskor och broddar eller andra halkskydd.
Tipsa dina grannar när du märker att det är halt.
Be värden om extra sand att ställa vid porten och påtala om du sett hala fläckar till exempel vid takdropp.

Läs också Blötberget: Petras hål i taket kan bli ett fall för Högsta domstolen – "har missförstått alltihopa" En av fem arbetslösa saknar hemförsäkring Mahmoud bröt armarna i fallet - hyresvärden erbjöd ersättning mot tystnadsplikt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.