Annons

Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen

Nyheter Hyresvärden misstänkte att mannen inte bodde i lägenheten utan i stället lät sin dotter använda den. För att avslöja bluffen stängdes strömmen av i ett halvår. Se upp för vanliga missen: då riskerar du att bli vräkt.
Lägenheten ligger ligger på mycket eftertraktad adress i Gamla stan i Stockholm. Värden stängde av strömmen för att se om mannen verkligen bodde där.
Foto: Pixabay, Wikimedia commons
Lägenheten ligger ligger på mycket eftertraktad adress i Gamla stan i Stockholm. Värden stängde av strömmen för att se om mannen verkligen bodde där.

Förra sommaren lämnade hyresgästen för femte gången in en ansökan om att få byta sin trerummare på exklusiv adress i Gamla stan i Stockholm.

Den gången blev svaret inte bara nej – han blev också uppsagd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under de sex år som mannen hyrt bostaden hade hyresvärdens misstankar gradvis ökat om att något inte stod rätt till. Grannarna hade inte sett skymten av mannen i eller i närheten av hyreshuset. De hade dock regelbundet sett hans dotter.

Värden hade därtill fått reda på att mannen ägde ett vinterbonat hus strax utanför stan och bestämt sig för att göra ett besök.

På plats hade hyresvärden funnit en brevlåda med både mannens och hans expartners namn samt färska fot- och hjulspår i marken.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Ingen öppnade dörren

Värden beslutade sig då för att skruva ut säkringarna till mannens lägenhet i stan, så att den stod strömlös och utan möjlighet att använda spis eller ugn. Hyresgästen reagerade inte på tilltaget.

Vid ett vinterbonat hus som mannen äger stod en brevlåda med hans och exsambons namn. ”Att upplåta bostaden åt en familjemedlem räknas som andrahandsuthyrning”, säger förbundsjurist Roger Höög.

När mannen nu på nytt ansökte om ett byte tog värden steget längre: strömmen stängdes av tills vidare. Först efter ungefär ett halvår hörde mannen av sig och gjorde en felanmälning.

Under tidsperiod hade värden upprepade gånger knackat på hos den nu uppsagde mannen, utan att någon öppnat.

Läs ocksåHyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronorUppsägning av hyresavtal och tingsrätten i Linköping.

I hyresnämnden uppger mannen att han bor i lägenheten och har känt sig förföljd av sin hyresvärd och i regel aldrig öppnar när någon knackar på.

Annons

Att postlådan fått stå kvar utanför hans hus har sentimentala skäl, den används enligt mannen inte längre för att ta emot post.

Grannarnas vittnesmål går i motsatt riktning. Ingen av dem har sett mannen i fastigheten. Hans dotter är dock ett bekant ansikte: en granne minns när hon tillsammans med en annan ung kvinna försökt bära upp en stor säng till lägenheten.

Släckt i lägenheten

Ytterligare en granne har varit på fest hos mannens dotter, utan spår av att mannen skulle bo där.

Vittnesmål stöder även att lägenheten varit nedsläckt under perioden som värden skruvat ut säkringarna.

Hyresnämndens bedömning är att mannen i flera års tid och utan tillåtelse upplåtit bostaden till sin dotter, och att han heller inte bor där i dag. Hyreskontraktet ska därmed sägas upp och han har till slutet av sommaren på sig att flytta. Beslutet har överklagats till hovrätten.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög.

Låt inte familjen bo hos dig

Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög spelar det ingen roll om man upplåter lägenheten åt en familjemedlem eller hyr ut den till någon annan. Det räknas likväl som andrahandsuthyrning.

Man kan inte ens lämna den till sina barn en kortare period?

– Många kan tänkas göra det, men rent rättsligt funkar det inte så. Det hänger ihop med bostadsbristen, på grund av det stora underskottet är det väldigt svårt att få en hyreslägenhet i dag.

Annons

Enligt Roger Höög ska en hyresgäst ha ett behov av sin lägenhet.

– Bor man inte i lägenheten betraktas det normalt som att man inte behov av den, och då kan man bli av med kontraktet. Du kan inte låta dina vuxna barn bo där och säga att du fortfarande behöver den.

Var går egentligen gränsen?

– Om du inte bor där själv och inte har kontroll över den riskerar du att det betraktas som olovlig uthyrning i andra hand. Du ska inte låta andra bo i lägenheten när du är borta utan tillstånd från värden.

Inte ens en familjemedlem en vecka under sommaren?

– Nej. Det här är något som många behöver tänka på i semestertider. I juridisk mening ses det som en andrahandsuthyrning om någon bor själv hemma hos dig.

Läs också Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.