Annons

Värdens krav för kontrakt – årslön på 1,2 miljoner

Gamla stan Trots att paret tjänar närmare 100 000 kronor efter skatt varje månad nekas de en lägenhet i Stockholm. Närmare 1,2 miljoner i årslön krävs, säger fastighetsägaren Pauliska Donationsfonden.
Foto: Roger Rosenlund
Svartmangatan. Här nekas en hyresgäst att hyra en niorummare på 332 kvadrat eftersom han tjänar mindre än 1,2 miljoner kronor om året.

 

Lägenheten är en av de som mer sällan hittas på internets bytessajter. Men läkarparet på Svartmannagatan tyckte det var dags att byta bort niorumslyan på 332 kvadratmeter eftersom mannen med åren drabbats av ohälsa och tröttnat på Gamla Stans mångna branta, kullerstensbelagda backar. Dessutom har paret avvecklat läkarpraktiken som tidigare fanns i lägenheten och nöjer sig med något mindre.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Läkarparet började leta på bytessajter och hittade snart en intressant adress – en etagelägenhet om fem rum och kök på 187 kvadratmeter på Taptogatan. Altaner i öst och väst. Flack, slät och fin mark för promenader i omgivningen. Och nära till naturen på Djurgården. För den nya familjen är storleken på lägenheten i Gamla Stan lika perfekt. De har sex hemmaboende barn.

Men, hyresvärden har hittat ett problem. Pauliska Donationsfonden kräver att hyresgästen ska visa upp en inkomst som överträffar hyran med minst fyra gånger. Fyra gånger 24 200 kr gånger tolv. Det vill säga närmare 1,2 miljoner kronor i årsinkomst.

Annons

Det kravet anser inte hyresvärden att den nya hyresgästen uppfyller. Han tjänar visserligen cirka 50 000 kronor i månaden och betalade förnärvarande själv en hyra på 18 000 kronor. Men att hans fru tjänar ungefär lika mycket bortser värden från. Det läggs heller ingen vikt vid att familjen äger företag som är värda flera miljoner.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Göran Walldin är familjens juridiska ombud när nu hyresnämnden ska avgöra ärendet.

– Hyresnämnden har inte har någon praxis som säger att bytespartnern minst ska ha en bruttoinkomst på 3 till 4 gånger hyran. Det är hyresvärdarna som kan ha det som krav men det är inte något som hyresnämnden tillämpar. Hyresnämnden har inte en sådan sträng bedömning utan bedömer i stället om bytespartnern kan anses ha råd med att betala hyran och om det finns risk för att hyran inte kommer att betalas, säger han.

Annons

All avkastning från Pauliska donationsfonden ska gå till ”Nödlidande och sängliggande Enkor, samt Fader- och Moderlösa flickor”, enligt Christina Paulis testamente från 1789. Men enligt artiklar i DN har det varit låg utdelning fram till 2008 och fonden har kritiserats för att gynna styrelsens närstående.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.
Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Vad är beaktansvärda skäl för lägenhetsbyte? Hem & Hyra reder ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.