Annons

Värdens krav för kontrakt – årslön på 1,2 miljoner

Gamla stan Trots att paret tjänar närmare 100 000 kronor efter skatt varje månad nekas de en lägenhet i Stockholm. Närmare 1,2 miljoner i årslön krävs, säger fastighetsägaren Pauliska Donationsfonden.
Foto: Roger Rosenlund
Svartmangatan. Här nekas en hyresgäst att hyra en niorummare på 332 kvadrat eftersom han tjänar mindre än 1,2 miljoner kronor om året.

 

Lägenheten är en av de som mer sällan hittas på internets bytessajter. Men läkarparet på Svartmannagatan tyckte det var dags att byta bort niorumslyan på 332 kvadratmeter eftersom mannen med åren drabbats av ohälsa och tröttnat på Gamla Stans mångna branta, kullerstensbelagda backar. Dessutom har paret avvecklat läkarpraktiken som tidigare fanns i lägenheten och nöjer sig med något mindre.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Läkarparet började leta på bytessajter och hittade snart en intressant adress – en etagelägenhet om fem rum och kök på 187 kvadratmeter på Taptogatan. Altaner i öst och väst. Flack, slät och fin mark för promenader i omgivningen. Och nära till naturen på Djurgården. För den nya familjen är storleken på lägenheten i Gamla Stan lika perfekt. De har sex hemmaboende barn.

Men, hyresvärden har hittat ett problem. Pauliska Donationsfonden kräver att hyresgästen ska visa upp en inkomst som överträffar hyran med minst fyra gånger. Fyra gånger 24 200 kr gånger tolv. Det vill säga närmare 1,2 miljoner kronor i årsinkomst.

Annons

Det kravet anser inte hyresvärden att den nya hyresgästen uppfyller. Han tjänar visserligen cirka 50 000 kronor i månaden och betalade förnärvarande själv en hyra på 18 000 kronor. Men att hans fru tjänar ungefär lika mycket bortser värden från. Det läggs heller ingen vikt vid att familjen äger företag som är värda flera miljoner.

Läs ocksåKämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Göran Walldin är familjens juridiska ombud när nu hyresnämnden ska avgöra ärendet.

– Hyresnämnden har inte har någon praxis som säger att bytespartnern minst ska ha en bruttoinkomst på 3 till 4 gånger hyran. Det är hyresvärdarna som kan ha det som krav men det är inte något som hyresnämnden tillämpar. Hyresnämnden har inte en sådan sträng bedömning utan bedömer i stället om bytespartnern kan anses ha råd med att betala hyran och om det finns risk för att hyran inte kommer att betalas, säger han.

Annons

All avkastning från Pauliska donationsfonden ska gå till ”Nödlidande och sängliggande Enkor, samt Fader- och Moderlösa flickor”, enligt Christina Paulis testamente från 1789. Men enligt artiklar i DN har det varit låg utdelning fram till 2008 och fonden har kritiserats för att gynna styrelsens närstående.

Läs ocksåGrannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell sonÖrebrobostäders skylt i rött och en bild på personer som representerar grannar.
Läs också Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Kvinnan satt häktad – missade förhandling och blev av med lägenheten: ”Svårt styra upp livet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.