Annons

Varningen i vinter – då kan elen brytas: ”Vi är redo för en nedstängning”

Nyheter El motsvarande upp till tio Ystad kan stängas av om elkrisen förvärras. Hundratusentals hyresgäster bor i riskzonen och en nedstängning kan ske med mycket kort varsel. Så här förbereder du dig.
Elkablar och Peter Sigenstam, , driftchef på Eon energidistribution.
Foto: Anders Paulsson/Eon

Redan i somras kom Svenska kraftnäts besked: i vinter kan strömmen för svenska hushåll stängas av. Sedan dess har tillgången och därmed priserna på el gått både upp och ner igen. Men blir det riktigt kallt, den inhemska elproduktionen inte räcker till och Sverige inte kan importera el som täcker behovet är risken för ett elstopp överhängande. Då handlar det om el motsvarande flertalet mellanstora städer som kan brytas.

– Det är en reell risk att det kan hända, säger Peter Sigenstam, driftchef på Eon energidistribution och där högsta ansvarig för att koppla från elen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alla hyresvärdar i södra halvan av landet påverkas av hotet om nedstängning. Hem & Hyra gjorde ett nedslag hos några värdar i elområde fyra, där risken för att elen ska brytas är som allra störst.

På LKF, det kommunala bostadsbolaget i Lund, är man förberedd.

– Vi är redo för en nedstängning. Situationen är som den är och det finns risk för att elen stängs av. Men vi har robusta system, säger Håkan Nilsson, förvaltningschef på LKF.

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.
Håkan Nilsson, förvaltningschef LKF.
Håkan Nilsson, förvaltningschef LKF.

Enligt honom riskerar ingen hyresgäst att varken fastna i hissen eller bli utestängd när taggarna till låsen slutar fungera. Vid ett strömavbrott går alla hissar automatiskt ner till bottenvåningen och alla portar som öppnas med taggar låses upp. Och i vissa fall finns en uppbackning med batterisystem. Det gäller till exempel bokningssystemen till tvättstugorna.

– Våra system är byggda för strömavbrott. Så vi ska klara det. Det viktiga för oss nu är att vi arbetar förebyggande med att minska energiförbrukning så att vi inte hamnar i ett läge där elen stängs av, säger Håkan Nilsson.

Annons

Läs mer:
Så här förbereder du som bor i hyresrätt dig om krisen kommer

Läs ocksåHyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"Hyresgäster blir utan el-stöd.

Så resonerar man även på ABK i Kristianstad.

– Den stora förberedelsen är åtgärder för att bidra till att det inte behövs nedsläckning av elnätet, säger Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK.

ABK har i flera omgångar informerat hyresgästerna om vad de kan göra för att minska sin elförbrukning. Det gäller bland annat att duscha kortare tid. Hem & Hyra har tidigare berättat att bostadsbolaget under december skickar ut duschklockor i form av vattentäta timglas inställda på fyra minuter.

Högre elpris stark varningssignal

När signalen från Svenska kraftnät kommer om en nedstängning ska det gå fort. Inom en kvart ska elen strypas. Och då är det stora mängder ström som stoppas, motsvarade 200 till 600 Megawatt: den totala elförbrukning för flertalet mellanstora städer. Allra störst risk är det i elområde tre och fyra, det vill säga i den södra halvan av landet.

– Ett Ystad motsvarar 50-60 Megawatt så du kan tänka dig själv, säger Peter Sigenstam.

Undantaget gäller känslig verksamhet som vård och sjukhus.

Annons
Peter Signestam, driftchef på Eon energidistribution.
Peter Signestam, driftchef på Eon energidistribution.

Redan ett dygn tidigare vet man om elen ska brytas. Dock inte exakt var. Men när priserna stiger upp mot tio kronor per kilowattimme och våra grannländer inte kan exportera el till oss – då närmar det sig.

– I det läget vet vi att elen förmodligen kommer att stängas. Om vi inte kan få ner förbrukningen vill säga. Men vi vet inte exakt var det sker, säger Peter Sigenstam.

– Det är viktigt att säga att det inte finns någon anledning till oro, det är som ett vanligt strömavbrott. Det är inte helt ovanligt ute på landet, skillnaden nu är att det är städer som kan drabbas. Men visst man ska inte stå i hissen utan hålla sig hemma och ta det lugnt, säger Peter Sigenstam.

Blir det aktuellt handlar det om elstopp på mellan två och fyra timmar.

– Det är bra att ha den krisberedskap som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) rekommenderar och försöka hålla lite koll på när det här kan ske. Svenska kraftnät kommer att informera via media, säger Peter Sigenstam.

Fakta: Så förebereder du dig för en elavstängning
  • En elkontakt.Häng med i medierapporteringen. Blir det aktuellt med en nedstängning kommer Svenska kraftnät och elbolagen att gå ut med information. Men det kan ske med relativt kort varsel.
  • Tänk igenom vad du blir utan om strömmen går. Värme, nyhetsrapportering, matlagning och så vidare.
  • Se över ditt lager av värmeljus och tändstickor. Ett alternativ är en oljelampa, den har dessutom hög mysfaktor.
  • Investera i en vevradio eller transistorradio med batterier.
  • Har du ett trangiakök kan du alltid laga mat.
  • Ha mat hemma som kan förvaras i rumstemperatur utan att bli förstörd. Håll koll på vad du har hemma så att inte bäst före-datum passeras.
  • Om Svenska kraftnät beslutar om en nedstängning av elen handlar det om två till fyra timmar. Så ta det lugnt. Strömmen kommer snart tillbaka.
  • Ensam är inte starkt. Lär känna dina grannar. Ni behöver hjälpas åt under en kris.

Läs MSB:s råd här.

Fakta: Elen - så funkar det

Elen är en vara som idag köps och säljs på en gemensam europeisk marknad. Priserna styrs som precis som för vilken vara som helst: utifrån tillgång och efterfrågan. I Sverige påverkas vi av elpriserna i hela Europa där elpriset har drivits upp till rekordhöga nivåer. Det beror framför allt på höga gas – och kolpriser. Ett skäl till att gaspriserna är höga är återhämtningen efter pandemin. Andra skäl är kriget i Ukraina och den minskade importen av gas från Ryssland. De höga elpriserna i Europa påverkar framför allt södra Sverige.

Källa: Svenska kraftnät

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Kraftiga protester mot hyreskrav: ”Vi måste agera om det ska hända något” Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.