Annons

Max fyra minuter i duschen – så ska värden få hyresgästerna att hålla tiden

Kristianstad Nu ska hyresgästerna spara pengar i duschen. Under december skickar den kommunala värden i Kristianstad ut vattentäta timglas inställda på fyra minuter till alla boende. "Men hyresgästerna får gärna duscha ännu kortare tid", säger Jonas Rosenberg, ABK:s kommunikationschef. Läs också: Hem & Hyras elspartips.
Duschklocka i form av ett timglas och en man som står i duschen.
Foto: ABK/Getty Images
Duschklockan ska få hyresgästerna att ta kortare duschar.

Max fyra minuter i duschen – helst ännu snabbare. I flera omgångar har hyresgästerna hos det kommunala bostadsbolaget ABK i Kristianstad fått information av hyresvärden hur de kan spara el. Nu tar bolaget nästa steg: kortare duschtid, enligt värden en av de viktigaste åtgärderna för att minska på energiförbrukningen.

De över 9 000 hyresgästerna får under december var sin duschklocka hemskickad. Det handlar om ett vattentätt timglas, inställt på fyra minuter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Duschklockan är framtagen i samband med åtgärder för att spara el, mest som en extra push för att man som hyresgäst ska bli påmind om vikten av att duscha kortare tid, säger Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK.

Jonas Rosenberg, kommunikationchef ABK i Kristianstad.
Jonas Rosenberg, kommunikationschef ABK i Kristianstad.

”Budskapet är poängen”

För varje minut minskad duschtid sparar bolaget 1,2 miljoner kilowatt timmar per år. Det motsvarar 480 lägenheters totala årsförbrukning av hushållsel.

Annons

– Timglaset är på fyra minuter och vi informerar hyresgästerna att de gärna får duscha ännu kortare tid om man kan, säger Jonas Rosenberg.

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.

Varför just fyra minuter?
– Bra fråga. Så kort tid som möjligt är intentionen. Det fanns lite olika varianter på de här timglasen men kan vi sätta pushen på fyra minuter så är det bra.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Vi har inte delat ut dem än. Jag tror säkert att det blir olika. En del kommer tycka det är bra, andra kommer säkert tycka vi kunde lägga pengar på något annat. Men det här ska framför allt ses en påminnelse: Just det vi skulle duscha kortare! Rent generellt har vi fått positiva reaktioner på vårt miljöarbete. Vi har minskat den totala energiförbrukningen med 24 procent sedan 2007.

Annons

Annars har de flesta en telefon med timer.
– Absolut, så är det. Men nu blir den här klockan en påminnelse. Det är budskapet som är poängen.

Läs ocksåHyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"Hyresgäster blir utan el-stöd.

Hur länge brukar du själv duscha?
– Jag klarar mig absolut under fyra minuter. Men jag har kort hår och stänger av duschen när jag tvålar in mig. Jag förstår om det finns de som tar längre tid på sig, om man har långt hår och använder både schampo och balsam, säger Jonas Rosenberg.

Fakta: Lägenhetens värsta energitjuvar - så här kan du spara på elen
Flicka i badkar
Det är kanske mysigt att bada. Men det kostar. Ta hellre en snabb dusch.
  • Många lägenheter har idag både tvättmaskin och torktumlaren. Smidigt så klart. Men det kan svida rejält i plånboken. I alla fall om du använder torktumlaren. Det kan kosta tiotals kronor att få en omgång tvätt torr. Så låt hellre tvätten lufttorka.
  • Vänta med att köra tvättmaskinen tills du kan fylla den rejält med smutstvätt.
  • Det kan vara mysigt att bada. Men det är fyra gånger så dyrt som att duscha. Det går åt ungefär 45 liter vatten för fem minuters dusch. Att jämför med ett badkar på 200 liter.
  • Golvvärme känns riktigt lyxigt. Men det är dyrt. Köp hellre en badrumsmatta. Eller om det blir för kallt i badrummet – sänk i alla fall värmen.
  • Handdukstork är också lite onödig lyx. I alla fall om man vill spara pengar. Undvik att sätta igång den.
  • Kyl och frys drar mycket el. Se till att de är avfrostade och rena. Dra fram dem och dammsug bakom någon gång per år.
  • Maskindiska hellre än handdiska. Och skrapa av tallrikarna i stället för att skölja dem innan du sätter in dem i maskinen.

Läs mer här:
Energitjuvarna i hyresrätt – så enkelt kan du spara el

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Kraftiga protester mot hyreskrav: ”Vi måste agera om det ska hända något” Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.