HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värsta värden sålde anläggning till sonen – Kronofogden utreder eventuellt skenavtal

Ljusnarsberg Nej, det blir ingen försäljning av skidanläggningen Gillersklack i oktober. Kronofogden ställer in den planerade exekutiva auktionen sedan fastigheten bytt ägare – från skandalvärden Tino Bessou till sonen Jonathan Bessou.
Foto: Montage: Conny Pettersson
Tino Bessous bolag Hilldex och Blötbergets Fastigheter har av Hem & Hyra utsetts till Sveriges sämsta hyresvärd. Nu har han sålt den gamla skidanläggningen Gillersklack till sonen Jonathan Bessous bolag. En seriös affär eller ett skenavtal i syfte att komma undan Kronofogdens utmätning?

I början av juni beslutade Kronofogden att mäta ut den del av Gillersklack som omfattar marken med slalombacken (inte skidliften) och nio hektar skog.

Beslutet togs eftersom ägaren, Blötbergets Fastigheter, hade skulder hos Kronofogden på cirka 700 000 kronor.

Läs ocksåVärsta värden har gjort byn ökänd – möt den andra sidan av BlötbergetEn delad bild där det ena fotot visar en helt nedisad fasad medan det andra fotot visar ett ungt par med sin bebis, framför sitt hus.

Gillersklack ligger i Ljusnarsbergs kommun och turerna kring den gamla skidanläggningen har varit otaliga genom åren.

Kronofogdens målsättning i juni var att en försäljning på exekutiv auktion skulle ske inom fyra månader, det vill säga i oktober.

Så kommer det inte att bli.

Läs ocksåStendahl kom inte till rättegång - får betala halv miljon

Utreder om det är ett skenavtal

Runt tio dagar efter utmätningsbeslutet, den 14 juni, fick Lantmäteriet in en ansökan om en ny lagfart för den aktuella fastigheten, Gillersklack 1:1. Detta eftersom fastigheten hade bytt ägare. Säljare: Blötbergets Fastigheter som ägs av Tino Bessou. Köpare: sonen Jonathan via bolaget Kichisaga Sverige.

Med ansökan följde ett köpebrev som ska ha undertecknats av far och son redan den 18 mars.

Den 8 juli registrerades Kichisaga officiellt som ägare till fastigheten, men först i förra veckan fick Kronofogden reda på ägarbytet.
– Nu utreder vi om det är ett skenavtal eller om det så att säga är ett riktigt avtal, berättar kronoinspektör Linda Fält i Falun.

Läs ocksåSkandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

Hur lång tid det kan ta innan utredningen är klar är omöjligt att säga, enligt henne. Det beror på hur svårt det är att reda ut vad som har hänt.
– Det blir ingen försäljning i oktober, konstaterar dock Linda Fält.

Inte första gången

Att ansökan om lagfart skickades till Lantmäteriet efter utmätningsbeslutet är inget Linda Fält vill kommentera.
– Nej, i dagsläget misstänker vi ingenting. Det här kan vara en affär som gjordes av helt legitima skäl den 18 mars. Sedan har man inte kommit sig för att skicka in handlingarna till Lantmäteriet förrän långt senare. Sådant händer ofta, säger hon.

Det är inte första gången Tino Bessou säljer eller överlåter egendom till ett närstående bolag när myndigheterna är efter honom.

I fjol upptäckte räddningstjänsten i Dalarna allvarliga brister i fem hyreshus, ägda av Tino Bessous bolag Hilldex, i byn Blötberget. Räddningstjänsten ville stänga två av husen eftersom de var för farliga för att bo i.

Men hela processen fick tas om efter att Hilldex sålt de fem husen till SR Team Städ som – åtminstone på pappret – ägdes av hans numera före detta sambo.

Den gamla skidanläggningen står nu och förfaller.

Skogen och marken som var planerad att säljas i oktober har ett marknadsvärde på 5,4 miljoner kronor. Det har ett utomstående värderingsbolag kommit fram till.

Har sökt Tino Bessou

När hela Gillersklack såldes på exekutiv auktion förra gången, sommaren 2019, bedömdes hela anläggningen ha ett marknadsvärde på drygt sex miljoner kronor. Tino Bessou kunde dock köpa Gillersklack för 2 060 000 kronor. Förutom skogen och marken ingick bland annat skidanläggningen, värmestuga, konferensanläggning, bad, restaurang, husvagnscamping med servicebyggnad.

Köpet skedde via bolaget Hilldex men sedan överfördes alltså anläggningen till Blötbergets Fastigheter.

Hem & Hyra har utan framgång sökte Tino och Jonathan Bessou.

Fakta: Mer om köpet och bolagen

Kichisaga Sverige har av Blötbergets Fastigheter även köpt sex andra fastigheter (mark och några byggnader) i Gillersklack. Taxeringsvärdet uppgår till sammanlagt 1 634 000 kronor.

För hela anläggningen, mark och alla byggnader, fick Kichisaga Sverige betala 1 977 600 kronor till Blötbergets Fastigheter.

Khichisaga äger även Centrumhusen i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun.

Blötbergets Fastigheters skuldsaldo hos Kronofogden uppgår nu till 806 493 kronor. Även Kichisaga har skulder hos Kronofogden, 857 163 kronor.

Läs också Nytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna Därför undvek skandalvärdens bolag att försättas i konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.