Annons

Väskinde och Hemse – där vill Gotlandshem bygga nytt

Gotland Nu har Gotlandshem valt ut vilka två landsbygdsorter som kan få nya hyreshus. Men för att bostäderna ska bli av vill bolaget ha ekonomisk stöttning från regionen.
Foto: Jenny Knutsson
Hemse är en av orterna där Gotlandshem vill bygga nya bostäder.

Det har varit en del turer kring Gotlandshems uppdrag att bygga nya hyreshus utanför Visby. För ett år sedan beslutade bolaget att avbryta satsningen i kvarteret Ejdern i Slite, där kostnaderna ansågs bli för höga.

I våras gjordes ett omtag och en ny utredning tillsattes för att undersöka byggplatser på fyra olika orter. På styrelsemötet i december beslutade bolaget att välja ut Hemse och Väskinde.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Det är de platserna som har de bästa förutsättningarna. Vi har egen mark och i Hemse har det tidigare stått ett hus där infrastruktur, vatten och avlopp finns kvar. I Väskinde är tanken att göra en förtätning av området, säger styrelseordförande Roger Wärn, (M).

I Hemse handlar det om kvarteret Nötskrikan, vid Jac Norrbysgata, och som skulle göra det möjligt att bygga cirka 20–28 lägenheter. Ungefär lika många bedöms vara möjligt vid Gotlandshems bestånd i Väskinde, en mil norr om Visby.

Annons

Men om satsningen blir av är fortsatt oklart. Enligt bolagets utredning är det olönsamt att bygga på landsbygden. Satsningen bedöms gå back med tio miljoner kronor eller ge för höga hyresnivåer. Enligt Roger Wärn behöver regionen därför gå in och stötta projektet ekonomiskt.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

— De här projekten har en väsentligt bättre ekonomi än det vi planerade i Ejdern, men det går ändå inte ihop. Vi vill därför föra en dialog med Region Gotland om de kan stötta oss på något sätt, säger Roger Wärn.

Ni vill att regionen ska stå för en hyresgaranti, vad innebär det?

Annons

— Jag vill inte föregripa dialogen med regionledningen, vi får se vad den kan ge. Det är regionen som gett oss uppdraget att bygga på landsbygden, då får man också vara med och hjälpa till att det blir av.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Enligt ägardirektivet ska Gotlandshem påbörja två nybyggen av bostäder utanför Visby före utgången av 2023.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.