Annons

Västerstaden tvingar familj till flytt

Örebro ​De bodde hos Öbo. Men sedan såldes lägenheten till privatvärden Västerstaden som har hårdare krav på sina hyresgäster. Därför tvingas familjen flytta.Och så får man göra, enligt juridiken.

​Återigen skapar den privata hyresvärden Västerstaden rubriker.

Västerstaden och Öbo har inte samma policy när det gäller inkomst och arbete. För att hyra av Öbo räcker det att en hyresgäst har regelbunden inkomst. Medan Västerstaden kräver att den som vill bo hos dem har ett fast arbete.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nerikes Allehanda berättar om en flyktingfamilj som därför tvingas flytta.

När familjen kom till Sverige skrev flyktingsamordnaren kontrakt med Öbo. I väntan på uppehållstillstånd, hann Öbo sälja 395 lägenheter till Västerstaden. Däribland lägenheten som flyktingfamiljen bodde i.

Annons

När det var dags att skriva över kontraktet på familjen, vägrade Västerstaden.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

– Vi har en annan policy än Öbo, säger Västerstadens förvaltningschef Magnus Munk till NA.

Hyresgästföreningen motsatte sig en försäljning av Öbo:s lägenheter och startade en namninsamling där över 10 000 örebroare skrev under för att få folkomrösta om försäljningen. Men Alliansen och Mp motsatte sig  en folkomröstning och i stället såldes lägenheterna tidigt i höstas.

– Det är förjävligt att de gör så här. Men det förvånar mig inte om det är deras affärsidé. Och det är en sak – för det är flera privatvärdar som har en liknande policy att inte låta personer utan fast anställning skriva kontrakt – men att till och med stänga ute dem som redan bor där är att ta det ett steg längre, säger Le-Roy Wentzel på Hyresgästföreningen i Örebro.

Annons
Läs ocksåÖverenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyraMónica och Prudencia Heras tycker fortfarande att Västerstadens hyreshöjning är för hög i förhållande till underhållet, som de upplever som mycket eftersatt.

Rent juridiskt har Västerstaden rätt att neka familjen kontrakt. Tidigare var det Örebro kommun som stod på kontraktet och familjen var att räkna som andrahandshyresgäster.

– Det är ett frivilligt åtagande av hyresvärden att låta en andrahands hyresgäst ta över kontraktet. Och en värd har rätt att välja sina hyresgäster. Det är tråkigt att det blivit så här, men det är en följd av försäljningen, säger Susanna Skogsberg som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.