Annons

Västsvensk ordförande avgår

Västra Götaland Hyresgästföreningen i region Västra Sverige får en ny regionordförande i vår. Bengt Svensson väljer att avgå efter åtta år på posten. Vem som efterträder honom är ännu oklart.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Bengt Svensson, avgick som regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige för två år sedan. Han sitter däremot kvar som ledamot i förbundsstyrelsen, Hyresgästföreningens högsta verkställande organ. Bilden är från en manifestation i Göteborg 2017.

– Jag har fått lite andra arbetsuppgifter och annat ansvar på jobbet, så jag behöver vara där mer. Och det blir mycket borta från familjen. Jag har försakat den i snart 30 år. Nu kan jag vara hemma mer, säger Bengt Svensson som i många år har varit aktiv inom Hyresgästföreningen.

Beslutet att avgå i vår har vuxit fram en längre tid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag bestämde mig redan 2016 för att det här fick bli min sista mandatperiod. Det är inget som har kommit nu, säger han.

Bengt Svensson har stundtals fått intern kritik för ett alltför slutet arbetsklimat inom regionen. Men det är ingen beskrivning han känner igen sig i.

– Jag känner att jag har haft stöd av en absolut majoritet. Den kritik som funnits har framförts av några få.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Själv  är han mest stolt över omdaningen av Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg. Numera ingår en stor, offentlig del, Arena: Första Lång, med kafé och matservering, en scen med åhörarläktare, öppna arbetsplatser för allmänheten och gratis wifi.

Annons

Det hela stod inflyttningsklart för två år sedan. Slutnotan landade på drygt 11 miljoner kronor.

– Att öppna upp regionkontoret var ett av de absolut största besluten vi tog. Det drog också mycket pengar. Vi har varit ganska noga i regionstyrelsen att beslut ska vara väl genomarbetade. Genom det arbetssättet har vi inte tagit några tokiga beslut, säger Bengt Svensson.

Läs ocksåEn sjungande regionordförande med stort hundintresse

Bengt Svensson säger själv att han medvetet har hållit en låg profil i sin roll. Han anser att det framför allt är regionens sju föreningar och dess lokala hyresgästföreningar som ska stå för verksamhetens innehåll.

Men nu hoppas han på en efterträdare med ett utåtriktat perspektiv, som kan bredda Hyresgästföreningens bas.

– Vi måste behålla våra medlemmar, men vi måste också ut och prata med fler än dem. Och vi behöver öppna upp och få in fler namn på alla poster i organisationen. Medlemmarna är väldigt långt ifrån att kunna påverka.

Annons

Bengt Svensson har själv lämnat ett förslag på efterträdare till valberedningen. Vem det är vill han dock inte avslöja än.

Ny regionordförande väljs av årsmötet i region Västra Sverige den 21 april. Även tjänsten som regionchef är just nu vakant.

Bengt Svensson ställer upp för omval till förbundsstyrelsen vid Hyresgästföreningens nationella stämma i sommar.

Fakta: Region Västra Sverige

Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund, Tjörn och Orust i norr.

Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg.

Hade 76 965 medlemmar vid årsskiftet 2017/2018.

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Mångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.