Annons

Västsvenska föreningar efterlyser fler husombud

Göteborg Saknas lokal hyresgästförening i ett område kan ett husombud vara lösningen. Men ofta är det svårt att hitta hyresgäster som vill ställa upp.
Foto: Gustaf Görfelt
, ,

Nyligen hölls en träff på regionkontoret för alla husombud i region Västra Sverige. En av dem som deltog var Inger Sjögren från Östra Göteborgs hyresgästförening. Hon är husombud på Ättehögsgatan i Vidkärr.

– Jag vill veta mer om vad ett husombud egentligen är. Jag är ganska ny, även om jag varit som ett husombud i 20 år utan att vara det på pappret. Vi är 18 hyresgäster i mitt hus och har en hel del gemenskap. Jag brukar vara den som bakar, säger Inger Sjögren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kjell-Åke Olsson är vice ordförande för Partilles hyresgästförening. Han förklarar att ett husombud har flera funktioner.

– Dels är de en länk mellan de boende och Hyresgästföreningen. Men också en kanal mellan hyresgästerna och värden. Sedan kan de vara en referens när hyresförhandlingarna startar, men också väljas in i själva förhandlingsdelegationen, säger Kjell-Åke Olsson.

Annons

I nuläget finns bara ett husombud i Partille, men Kjell-Åke Olsson skulle gärna se fler. Det finns stora bostadsområden i kommunen där hyresgästföreningen helt saknar lokal representation.

Läs ocksåRegnvatten i Kerstins spisfläkt – fick vänta flera år på nytt tak

– Till exempel har Willhem ett område med 800 lägenheter där vi varken har lokal hyresgästförening eller husombud. Det vore väldigt bra om vi kunde ordna något av det. Lokala representanter kan ge bra input, de kan smågrejor som vi inte ser,  säger Kjell-Åke Olsson.

Siv Domeij från Lunden i Göteborg ville också lära sig mer, men efterlyste även hon fler nya husombud.

Annons

– Jag är ombud för både Lidstrandsgatan och Runebergsgatan, och det är egentligen alldeles för många hushåll för en person. Men vår hyresvärd KAB sköter sig hyfsat som tur är, säger Siv Domeij.

Läs ocksåKraftsamling mot Balder - så gick det tillBalder
Läs också Miljardsatsning i rullning - men har folk råd att bo kvar? Catarina är Vadstenas första husombud Hon kämpar för ny lokalförening

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.