Annons

Växjöbostäder vill höja hyran drygt tre procent

Växjö Nybildade Växjöbostäder yrkar på 3,1 procent i hyreshöjning från första januari. Provocerande, anser Hyresgästföreningen. Tuffa förhandlingar är att vänta.

Första januari sjösattes det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder efter en fusion av Växjöhem och Hyresbostäder i Växjö. Det nya bolaget äger och förvaltar totalt 10 400 lägenheter.

Yrkandet om en hyreshöjning kommer som en överraskning för Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Yrkandet i sig är oväntat och det är oväntat högt men jag har inte hunnit gå igenom underlaget ännu. Men både yrkandet och att de under förhandling yrkar på en höjning retroaktivt är provocerande, säger Hyresgästföreningens förhandlare Dennis Nilsson, och fortsätter:

– Vi hade förväntat oss att det skulle bli oförändrade hyror 2014 i det nya bolaget.

Varför då?

Annons
Läs ocksåHyreskrav i Växjö skapar debatt bland Växjöborna på nätet

– Fusionen ska enligt politikerna skalfördela, det vill säga ge en kostnadseffektivare förvaltning och med tanke på effektiviseringarna så var förväntningarna en oförändrad hyra. Vi tycker att det är beklagligt att Växjöbostäder önskar starta med en hyreshöjning för sina hyresgäster, säger Dennis Nilsson.

Även prognosen att de kommunala bostadsbolagen i Växjö tillsammans gör en vinst på 68 miljoner kronor för 2013, sticker i ögonen på Hyresgästföreningen.

– Det är oroväckande att man prioriterar vinstmaximering före hyresgästerna och underhållsbehovet, säger Dennis Nilsson.

Läs ocksåVräkningar under pandemin: Hedda plågas av oro för sin familj

Därtill stoppade oppositionen nyligen alliansen från att i kommunfullmäktige ta ut 34,4 miljoner kronor i värdeöverföring från de kommunala bostadsbolagen. Pengar som alltså stannar i Växjöbostäder och Vidingehem.

Annons

Det genomsnittliga hyresyrkandet, vägt tal, för 2014 från kommunala bostadsbolag i landet ligger hittills på 2,76 procent, enligt Sabo. Det genomsnittliga resultatet efter hyresförhandlingar ligger på en hyreshöjning på 1,67 procent.

Vi har sökt Maria Säterdal, vd för Växjöbostäder, samt Jan Pyrell (C), ordförande i Växjöbostäder.

Läs också Efter försäljningen: hyresgäster ger Victoria park svidande kritik Så mycket höjs hyran i Kronoberg 2020 Växjöbostäder vill höja hyran med nästan fyra procent nästa år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.