Annons

Växjöbostäder vill höja hyran med 2,8 procent

Växjö Växjöbostäder vill att hyran höjs med 2,8 procent nästa år. Hyresgästföreningen är kritisk och tycker att fusionen borde skapat utrymme att hålla hyran nere.

Hyresförhandlingarna mellan Växjöbostäder och Hyresgästföreningen om nästa års hyra har startat. Växjöbostäder går in i förhandlingarna med ett hyresyrkande på i genomsnitt 2,8 procent i hyreshöjning.

Hyresgästföreningen ställer sig frågande inför yrkandet. Främst för att fusionen mellan Hyresbostäder och Växjöhem, som sjösattes i januari i år, gjordes för att skapa en kostnadseffektivare förvaltning. Det borde även återspeglas på hyran, anser Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– För det första har vi fusionen som skulle göra allt så mycket bättre. Men vi fick hyreshöjning detta år och nu vill de höja nästa år igen. Vad tjänar hyresgästerna på fusionen egentligen? Den frågan ställer jag mig och säkert fler med mig. Sedan har vi låga räntor så det enda som ökat är taxekostnader och de borde ta ut varandra, säger Susanne Filipsson från Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Vad är en rimlig höjning?

Annons

– Egentligen ingen alls. Men vi har inte träffats i stora förhandlingsdelegationen ännu så det är svårt att säga någon nivå nu. Men som hyresgäst kan jag säga att jag tycker att någon gång måste även hyresgästerna få tillbaka att det blivit ett bolag, säger Susanne Filipsson.

Läs också94 miljoner skäl för förhandlingsystemet

Maria Säterdal, vd för Växjöbostäder, förklarar att det som ligger bakom hyresyrkandet är lönekostander, taxehöjningar, underhåll och en allmän kostnadsökning, där större delen härrör från byggnadsbranschen.

Vad tjänar hyresgästerna på fusionen?

– Det vi yrkat på är taxebundna kostander och vi har fortfarande samma mängd lägenheter och det går åt lika mycket av värme, vatten och el som innan fusionen. Vi har ju lika många hus. Det gäller också för kostnader för reparationer och underhåll, det styrs av samma antal lägenheter, säger Maria Säterdal och fortsätter:

Annons
Läs ocksåTibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent

– Sedan tar det en stund att ställa om helt efter en fusion, det går inte på ett år. Jag vill även tillägga att vi ligger lågt i snitthyra i sydöstra Sverige och vi har lägsta snitthyran jämfört med allmännyttan i Karlskrona, Kristianstad, Kalmar och Halmstad.”

Växjöbostäder äger och förvaltar drygt 10 400 lägenheter i Växjö tätort.

Fakta: Hyran 2015: Yrkanden i Kronobergs län

Kommunala bostadsbolag

Växjöbostäder 2,8 %
Lessebohus 3,31 %
Uppvidingehus 2,4 %
Ljungbybostäder 2,68 %
Älmhultsbostäder 1,92 %
Allbohus 3 % från 1 april

Fakta: Hyran 2015: Hyreshöjningar i Kronobergs län

Kommunala bostadsbolag

Vidingehem, Växjö: 1,5 % (år 2 av 2-årsuppgörelse)
Kommunhus i Tingsryd: 1,6 % (år 2 av 2-årsuppgörelse)
Växjöbostäder: 1,15 %
Uppvidingehus: 1,47 %
Älmhultsbostäder: 1,2 % från 1 april
Lessebohus: 1,15 %
Ljungbybostäder: 1,3 %
Allbohus: 0,95 % från 1 april

Läs också Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent Fältharen höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.