Annons

Vd-löner ska lämnas ut enligt kammarrätten

Stockholm Åtta kommunala bostadsbolag vill inte berätta vad deras vd tjänar när Hem & Hyra har frågat. I dag kom domen för fem av dem i kammarrätten. De måste lämna ut löneuppgifterna.

Flera av de kommunala bostadsbolagens verkställande direktörer vill inte lämna ut sin lön till Hem & Hyra när tidningen har försökt sammanställa vd-lönerna i hela Sverige. I år var det fler än någonsin, åtta stycken direktörer i Sollentunahem, Signalisten, Järfällahus, Botkyrkabyggen, Armada, Upplands-Brohus, Tyresö Bostäder och Habo, som inte ville berätta vad de tjänar.

Tidigare har uppgifter om anställningsvillkor och lön i kommunala bolag varit allmänna handlingar, men sedan den nya hyreslagen trädde i kraft har bostadsbolagen kunnat hävda affärsmässighet och att det kan gynna konkurrenterna om man lämnar ut den här typen av uppgifter. Vilket också bostadsbolaget Armada slapp göra för två år sedan efter en dom i kammarrätten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu får Hem & Hyra rätt igen. I dag kom domarna för fem bolag; Upplands-Brohus, Sollentunahem, Armada, Botkyrkabyggen och Järfällahus. Alla ger tidningen rätt att begära ut den här typen av uppgifter. Kammarrätten anser att de fyra bolagen inte tar så pass stor affärsmässig skada av att uppgifter kring vd-lönen röjs och besluten kan inte överklagas. Det var en lättad Susanna Skarrie, chefredaktör för Hem & Hyra, idag. 

Annons

– Det var väntat och det känns väldigt skönt att kammarrätten går på vår linje, att hyreslagen inte begränsar offentlighetsprincipen, något annat vore förvånande, säger Susanna Skarrie.

Hem & Hyra har sökt de berörda bolagen för en kommentar men de är fåordiga. Järfällahus vd Olof Lindholm vill inte kommentera domen närmre men delar inte kammarrättens syn på ärendet. Han skriver i ett mejl att kammarrättens bedömning är ”tunn”.

Annons
Läs ocksåBevakningskameror: Du kan få en bild på dig själv – så går du tillväga

Ännu väntar besked angående Signalisten, Tyresö Bostäder och Habo Bostäders vägran att lämna ut uppgifter om vd-löner.

Läs också Så mycket tjänar bostadsledarna i Storgöteborg MKB skärper rutiner efter anmälan om legitimationstvång Uppsala och Västerås kvar i lönetoppen Stubo:s vd-lön höjdes med en tredjedel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.