Annons

Vd medger att fordon kört på gångväg

Askersund Askersundsbostäders vd Anders Gustafsson medger att byggplatsen saknat inhägnad och att byggfordon kört på gångvägen. Av tekniska skäl. Nu ska säkerheten förbättras.
,

Vid andra renoveringsprojekt som Hem & Hyra besökt, har det krävts skyddshjälm, -skor och -väst för att komma innanför avspärrningarna. Men vid besöket av renoveringen i Askerund, var det bara att gå rätt in på området.

Anders Gustafsson är vd på Askersundsbostäder medger att det saknats staket runt fastigheten som renoveras.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi har vissa avspärrningar sedan två veckor tillbaka och kommer att bygga vidare på dem, men under skedet då vi gick fram med schakt och rivning framför husen, valde vi att inte ha några avspärrningar. Vi har varit tvungna att nyttja gångvägarna, fast det kanske inte är direkt tillåtet. Men de är väldigt observanta de som jobbar. Men avspärrningar kommer att sättas upp framför byggnaden. För det var av tekniska skäl vi inte haft det.

Hur kommer det sig att det har satts upp så sent?

– När vi rev bodarna som fanns framför vid ingångarna och grävde för ledningar som skulle dras. Då gjorde vi den bedömningen att det inte fanns några risker – inga ställningar och ingen möjlighet att ta sig in i husen. Då sa att det är bättre att vi ser till att det på kvällarna inte finns några schakt öppna att trilla ner i – det är bättre så än att hålla på att blocka ner staketet varje morgon innan vi började jobba igen.

Läs ocksåGörans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenhetenBilden visar det nedfallna innertaket.

En hyresgäst har stukat foten en kväll nyligen, eftersom det inte finns avspärrningar.

–  Det har aldrig kommit fram till oss. Det är ju inte bra om det är så, men så länge det inte kommit fram till oss kan jag inte kommentera det.

Funderade ni aldrig på att evakuera även grannhuset med tanke på säkerheten?

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

– Nej, vi är helt övertygade om att klara säkerheten och det tycker jag att vi gjort också.

Han säger att hyresgästernas upplevelse om att staket flyttas runt för att det inte räcker till att spärra av hela, inte stämmer.

– Det finns staket för att hägna in hela området, men vi är ju utanför byggområdet också för att schakta fjärrvärme, och där gör vi bara lokala avspärrningar, förklarar han.

Incidenterna med ett barn som sprungit ut på gångvägen där byggtrafiken kör, har inte varit så allvarliga som det kanske låter, enligt Anders Gustafsson.

–  Jag lägger inga kommentarer till det, men jag tror att – om vi pratar om samma tillfälle – så var det en tredje person som såg det där som tyckte det såg värre ut än det var. Personen som körde traktorn har berättat att han såg barnet hela tiden och inte ens var  i närheten. Så det blev inte ens en rapportering som incident.

Så det enda du ser som ni gjort fel, är att ni kört med fordon på gångvägen?

-Ja, det var kanske inte så bra. Men vi – eller de – var tvungna. Jag ser inte problematiken riktigt i det. Säkerheten är så gott som 100 procentig i dag. Men olyckor kan man inte alltid fölrutse – för då skulle olyckor aldrig inträffa. Jag känner mig trygg.

Vad vill du säga till de hyresgäster som inte känner sig trygga?

Annons

– De ska givetvis ta upp det här via Hyresgästföreningens Anna-Marie Fahlberg som gör ett mycket bra jobb med hyresgästerna. Vi har en stående punkt där vi pratar om säkerheten.

Men om jag förstår dig rätt så menar du att staketen ska vara uppsatta?

– Så är det, det är avskilt. Det ska inte vara några bekymmer. Men jag ska åka dit igen och checka av det igen.

Hyresgästerna berättar på torsdagens förmiddag, att det börjat sättas upp staket sedan Hem & Hyra började undersöka förhållandena vid renoveringen. Men att de upplever att det fortfarande saknas tillräckliga skydd.

 

 

Läs också Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.