HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vd och hela styrelsen får gå i Halmstad

Halmstad Halmstad kommun avsätter det kommunala bolagets vd och hela styrelsen. Orsaken är att kommunen säger sig sakna förtroende för HFAB:s politiska ledningen.
Foto: Petra Martinsson

”Till kommunfullmäktiges möte den 22 maj finns ett förslag om att entlediga Halmstads Fastighets AB:s styrelse, ett år i förtid. Även bolagets VD lämnar sitt uppdrag. Oenighet om hur bolaget bör drivas och utvecklas ligger bakom förslaget.”,  skriver Halmstad kommun på sin hemsida.

– Den bakomliggande orsaken är att HFAB:s styrelse valde att inte delge ägaren all information när det gällde affärsförslaget från Tornet om Fyllingeprojektet, säger Lars Püss (M), ordförande i Halmstads rådhus AB till Hallandsposten.
Halmstad rådhus AB är koncernmoder för samtliga kommunala bolag.

Läs ocksåIngen jätteaffär i Halmstad mellan HFAB och Tornet

I maj blev det känt att det inte blev någon affär som skulle ha inneburit att HFAB blev delägare i ett markområde i Fyllinge. Tillsammans skulle bolagen exploatera 2 000 bostäder.

Henrik Andersson (C) har avsagt sig sitt uppdrag som styrelseordförande. Han tycker dock inte att han eller styrelsen har gjort fel i samband med propån från Tornet.
– Jag tycker att vi gjorde som vi skulle. Vi tog ställning till det, eftersom affärserbjudandet gick till bolaget. Och så fort vi hade tagit ställning till det, att jobba vidare med det, då informerade vi ägarrepresentanterna så fort vi bara kunde, säger han till SR Halland.

Till SVT Nyheter Halland uttrycker han sin förvåning.
– Det hela är mycket märkligt och beklagligt. HFAB är ett välskött fastighetsbolag och vi har följt våra ägardirektiv. Vårt uppdrag är att verka för medborgarnas bästa.

Läs ocksåHyresgästföreningen positiv till ny stadsdel i Halmstad

Tomas Svensson, ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm, säger att han är mycket förvånad över händelseutvecklingen.
– Vi har haft ett bra samarbete med bolagsstyrelsen. Nu får vi avvakta och se hur den nya styrelsen kommer att se ut. Vi hoppas på ett fortsatt bra samarbete, säger han.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 22 maj kommer nya ledamöter till styrelsen att tillsättas, skriver kommunen på sin hemsida. Vidare meddelas att HFAB:s VD Marie Thelander Dellhag har sagt upp sig från sin tjänst och lämnar bolaget den 21 juni. Rekrytering av ny VD kommer att inledas när en ny styrelse tillsatts.

Läs också Slutade betala hyran – riskerar förlora sitt hem Vinst på 50 miljoner för ABK i Kristianstad Från ingenjör i byggbranschen till vd för allmännyttiga MKB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.