HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Vi hade behövt vara engagerade där”

Göteborg Stora förändringar äger rum i Gamlestaden, men hyresgäströrelsens närvaro är svag. Pamela Möller Ajani, ordförande i Hyresgästföreningen Norra Göteborg, är självkritisk.
Foto: Gustaf Görfelt
Pamela Möller Ajani, ordförande för hyresgästföreningen Norra Göteborg.

Gamlestadens lokala hyresgästförening Feskarna lade ner år 2015. Bakgrunden var ålder och sjukdom, i kombination med en konflikt med HGF Norra Göteborg och Hyresgästföreningen på regional nivå. Efter det har Hyresgästföreningens representation i stadsdelen varit begränsad till ett antal gårdsföreningar och ett husombud. Samarbetet som tidigare fanns med Fastighetsägare i Gamlestaden har i stort sett försvunnit.

– Det är tråkigt, vi hade behövt vara engagerade där. Som det är nu får fastighetsägarna lite för fria händer. Det är viktigt att hyresgästerna får möjlighet att vara med vid sådana här projekt. Det är ju de som ska bo där sedan, de ska få vara med och påverka sitt eget boende och sitt område, säger Pamela Möller Ajani.

Läs ocksåGaragestriden har fått hyresgästerna att gå samman

Hur kommer det sig att det blivit så här?

– Feskarna lade ner innan jag började som ordförande i Norra, vi har ju en helt ny styrelse numera. Vi var på gång med att göra något i Gamlestaden i höstas, men det blev lite svårt på grund av att jag var gravid och flera i styrelsen var sjuka. Men nu ska vi inleda områdesdialog i området under 2017.

Vad innebär det?

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

– Det innebär att vi går runt och visar upp oss, delar ut lite broschyrer och frågar hyresgästerna vad de vill göra. Vid ett senare tillfälle kanske man till exempel bjuder på kaffe och kaka på gården och ser om man kan få i gång en verksamhet i området.

Hyresgästföreningen uppstod i Gamlestaden, och i år är det 100 år sedan. Kommer ni att uppmärksamma det?

– Ja, vi ska ha ett event den 26 augusti. Men exakt vad vi ska göra då är inte offentligt än.

Läs ocksåÅterbrukstrenden tar sig nya uttryck

LÄS MER:

Litet inflytande för hyresgästerna när Gamlestaden förändras

Annons

Bostadsrättsinnehavaren: ”Meningen att vi ska få med varenda kotte”

Inflyttade i nybyggt tjänar mer

Gamlestaden: 100 år av segregation, bostadsbrist och hyreskamp

Fakta: Hyresgästföreningens vagga

Den första hyresgästföreningen i Göteborg bildades i Gamlestaden 1917, i samband med en konflikt om gaspriser mellan boende och hyresvärden SKF.

Snabbt växte antalet lokala föreningar i andra stadsdelar.

1923 gick åtta lokala föreningar i Göteborg samman och bildade Hyresgästernas Riksförbund, det som idag är Hyresgästföreningen.

För närvarande finns ingen lokal hyresgästförening i Gamlestaden. Kvarteret där rörelsen började är idag bostadsrätter.

Läs också De räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön Hyresgäster får påskpresent hem i brevlådan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.