HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Vi har inte tagit en krona”

Örebro Same same - but different. Jonas Karlsson, Socialdemokraternas kanslichef i Örebro, tycker att de tycker samma sak som Hyresgästföreningen. Men ändå inte.

Hyresgästföreningen presenterade under förmiddagen en analys med slutsatsen att kommunens 30-miljonersuttag strider mot lagen.

Jonas Karlsson, Socialdemokraternas kanslichef i Örebro, är lika oförstående för kritiken nu – som förra gången Hem & Hyra intervjuade honom om utdelningen.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

– Ur vårt perspektiv tycker jag att den här frågan återigen är lite märklig, uppenbarligen har vi väldigt olika bild av det här. För vi anser inte att vi tar ut något från hyresgästerna. Och därför kan man inte säga att utdelningen påverkar hyresgästerna negativt.

Hyresgästföreningen menar att det samantaget kommer att påverka hyresgästerna framöver eftersom man både har renoveringsbehov, nybyggnadskrav och utdelningen på 30 miljoner.

– Det är klart att det kommer att påverka hyresgästerna om Öbo har behov att renovera. Det påverkar genom att de får en högre boendekostnad, men också genom en högre kvalité på sitt boende. Det ligger helt inom ramen för allmännyttans uppdrag att förvalta de bostäderna på ett så bra sätt som möjligt.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

På vilket sätt är det att förvalta på ett så bra sätt som möjligt att ta ut 30 miljoner kronor?

– Vi tar inte ut 30 miljoner av hyresgästerna.

Nej, men ur bolaget.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

– Vi tar inte ut något som helst överskott från hyresgästerna för att finansiera kommunal verksamhet. Alla hyresgästernas hyror går tillbaka till hyresgästernas fastighetsbestånd och återinveseteras. Det är det vi tycker är så konstigt. Om det vore så att vi tog hyresgästernas hyror och la in i kommunal verksamhet, då skulle jag kunna förstå kritiken och tycka att den var rimlig. Men vi gör inte det. Vi tar inte en krona av hyresgästerna.

Men hur ser du på resonemanget att det är ett och samma bolag och alltså samma pengar?

– Det är en intern fråga för kommunen. Om vi bröt ut omsorgsfastigheter och kommersiella fastigheter och la dem i Örebroporten så skulle det vara okej för hyresgästerna. Det blir ju helt barockt att beroende på var vi drar organisationsgränserna så skulle olika principer gälla. För överskotten från omsorgsfastigheter och kommersiella fastigheter har inte med det allmännyttiga uppdraget att göra.

Hyresgästföreningen kommer i analysen fram till att utdelningen strider mot lagen. Hur ser du på det?

– Det anser inte vi, för då skulle vi naturligtvis inte göra det. Jag tycker att vi försöker värna en viktig politisk princip här. En princip som jag hoppas och tror att vi är överens med Hyresgästföreningen om: nämligen att hyresgästerna som bor hos Örebrobostäder ska inte finansiera kommunal verksamhet dubbelt genom att de både betalar kommunalskatt och via hyresavin. Och det gör de inte i Örebro kommun.

Hyresgästföreningen tycker att ni duckar för den politiska debatten om det här.

– Jag tycker att vi redovisat tydligt både som parti och som kommun var vi står. För oss Socialdemokrater är det en viktig rättviseprincip att hyresgästerna inte via sina hyresavier ska få ta ett större ansvar för kommunal verksamhet än någon annan i kommunen. Därför tar vi inte ut något uttag från hyresgästerna.

Vad tror du att det kommer sig då att ni har så skild syn på detta?

-Jag vet inte, faktiskt. För vi ställer upp bakom den principiella bedömningen som jag uppfattat att Hyresgästföreningen haft under alla år. Men vi håller inte med om att vi tar ut pengar av hyresgästerna till Örebro kommun. Och det som är besvärligt i det här samanhanget är att om man skulle fullfölja Hyresgästföreningens argumentation, och la in även annan verksamhet i Örebrobostäder – menar man då att det också skulle vara pengar som ska ”stanna” i bolaget? Det blir ju helt orimligt att alla intäkter som kommer från alla typer av verksamheter ska räknas in i Öbos bestånd.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.