HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Vi vill föra över mer makt till folket”

Göteborg Hallå där, Malin Widehammar. Du är aktiv i Hyresgästföreningen Norra Göteborg och en av arrangörerna av konferensen "Demokratisering och rörelse", om deltagande demokrati och lokal organisering.
Foto: Gustaf Görfelt
Malin Widehammar från Hyresgästföreningen Norra Göteborg är med och arrangerar konferensen Demokratisering & Rörelse, som äger rum i Göteborg den 5-7 maj.

Konferensen äger rum nu i helgen på Arena: Första Lång i Göteborg. Vad handlar den om?

– Den handlar om demokratisering och social mobilisering, och de erfarenheter och goda exempel som finns av sådant arbete. Fall där man lyckas få till stånd förändring. Frågan är hur man kan mobilisera lokalt, vilka praktiker som funkar och hur man kan komma över utmaningar.

Läs ocksåHyregästföreningen pratar demokrati i Nordmakedonien

Vad har ni för deltagare?

– Våra huvudgäster kommer från Spanien, från rörelsen Barcelona en Comú. Men vi har även medverkande från Sollefteå som ska berätta om arbetet för att hindra nedläggning av BB och sjukhuset där. Sedan kommer det även att handla om husockupationer och självförvaltning i Neapel, det kurdiska självstyret i norra Syrien och lokala exempel från Göteborg. Vi ska diskutera hur vi kan jobba vidare och föra över mer makt till folket.

Annons

Vad betyder deltagande demokrati? Är det utomparlamentariskt arbete?

Läs ocksåKenneth Gustavsson omvald som ordförande för Hyresgästföreningen i södra SkåneKenneth Gustavsson

– Det är faktiskt både och. Deltagande demokrati handlar om att öppna upp politiska institutioner och med hjälp av olika metoder ge medborgare och sociala rörelser ett mer direkt inflytande över lokalpolitiken. I Spanien och Italien har sociala rörelser formulerat förslag som antagits av lokala politiker, och nya plattformar har ställt upp i lokalvalen och fått majoritet i många städer. I Barcelona har en av huvudorganisatörerna för antivräkningsrörelsen PAH blivit borgmästare, och i Neapel har borgmästaren givit politiskt stöd till aktivisterna.

Finns det någon koppling till hyresgäströrelsen i detta?

Annons

– Ja, på flera sätt. I Spanien till exempel så var en av nyckelrörelserna det organiserade motståndet mot vräkningar. Bostadsfrågan var en av de mest alarmerande efter att den ekonomiska krisen slog till och bostadsbubblan sprack.

Läs ocksåDemokratifest i Gottsunda

LÄS MER:
Demokratisering och rörelse 2017

Läs också Hyresgäster och tjänstemän i ett möte om framtidens Malmö ”Oerhört tacksamma frågor att bevaka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.