Annons

Vill höja hyrorna med 3,5 procent i Trelleborg

Trelleborg Trelleborgshem och Fastighetsägarna Syd kräver en hyreshöjning med 3,5 procent från årsskiftet i Trelleborgs kommun

Kommunala Trelleborgshem gör i årets hyresförhandling gemensam sak med de privata fastighetsägare som företräds av Fastighetsägarna Syd. Tillsammans kräver man en hyreshöjning med 3,5 procent för 2013.  3,1 procent är baserat på de kostnadsökningar bolagen haft. Resterande 0,4 procent är ett extra tillägg för att hyrorna i Trelleborgs kommun ska komma ifatt hyresnivåerna i andra kommuner, förklarar Kent Jönsson, vd på Trelleborgshem.

– Vi gör bedömningen att vi ligger så mycket under jämfört med våra kollegor i andra kommuner. Det är inte rimligt. Det kostar lika mycket om inte mer att bygga i Trelleborg jämfört med andra platser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han menar att hyrorna har släpat efter i kommunen, mycket tack vare att det inte blev några hyreshöjningar alls åren 1997-2000 samt 2006.

– Det är olyckligt med den typen av eftersläpningar. Det är mycket bättre med en jämn hyresutveckling.

Annons

Hur har ni kommit fram till just siffran 0,4 procent?

Läs ocksåKommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen BirgitGanimete betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit.

– Vi kan inte plocka ut allt på en gång utan detta är bara ett första steg. Vi kommer att behöva göra detta över flera år. Någon gång måste vi komma i kapp, säger Kent Jönsson.

 Joakim Lund, förhandlare på Hyresgästföreningen tycker att kravet från Trelleborgshem och Fastighetsägarna Syd är väldigt högt med tanke på den låga inflationen och utvecklingen för konsumentprisindex. Och att göra ett särskilt tillägg för hela kommunen tycker han är märkligt.

– Jag har svårt att se något skäligt motiv till varför hyresgäster i Trelleborg ska få en större hyreshöjning bara för att de råkar bo i en viss kommun. Att snitthyrorna i olika kommuner skiljer sig åt kan bero på många olika faktorer. Hyresgästföreningen arbetar efter principen att hyran ska återspegla bostadens bruksvärde och vi är positiva till en sådan översyn även i Trelleborg.

Annons
Läs ocksåNy ägare till 800 allmännyttiga lägenheter i Trelleborg

För hyresgäster med kallhyra kräver Trelleborgshem och Fastighetsägarna Syd en höjning med 2,6 procent samt samma tillägg på 0,4 procent.

Läs också Till salu: 800 av allmännyttans lägenheter Beslut: Upp till 1 000 av Trelleborghems lägenheter säljs Trelleborgshem varnar för försäljning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.