Annons

Vill införa rampavdrag

Gävleborg 4 juni arrangerar handikapprörelsen årets Marsch för tillgänglighet. Ett av kraven är en tuffare diskrimineringslagstiftning vad gäller funktionshindrades tillgänglighet till lokaler, affärer och bostäder. Men en av de aktiva, Lars-Göran Wadén i Gävle, vill också se ett ramp-avdrag.

​Tre dagar efter årets marsch som arrangeras i fyrtiotalet kommuner, däribland Ljusdal, talar Lars-Göran Wadén för fastighetsägare i Hudiksvall om vikten av tillgänglighet för alla.

– Det är fastighetsägarnas ansvar att se till att även vi i rullstol, de som ser illa eller hör dåligt, ska ha samma tillgänglighet som alla andra till affärer, offentliga lokaler och hyresfastigheter. Det står klart och tydligt i plan- och bygglagen men det behövs ständiga påminnelser, säger Lars-Göran Wadén.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sådant som ökar tillgängligheten är ramper för rullstolar, hissar, dörröppnare, hörselslingor och ledstråk med färg eller form som underlättar för synskadade.

Annons

Lars-Göran Wadén brukar också påminna om att det som görs för funktionshindrade också uppskattas av föräldrar med barnvagnar och äldre med rullatorer och att även funktionshindrade är goda konsumenter bara de kan ta sig in i affärerna!

Nu vill han också att ett rampavdrag införs som skulle fungera på samma sätt som rot- och rutavdragen:

Annons
Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

– Vårt krav på tuffare diskrimineringslagstiftning är en slags piska där vi vill att det ska kosta fastighetsägarna att inte satsa på tillgänglighet. Men jag tror det behövs en morot också och det skulle ett rampavdrag där halva arbetskostnaden får dras av kunna vara.

Läs också Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.